Iskustvo s razmjene mladih u Poljskoj

Dana 26. listopada Brezina družina krenula je put Poljske. Preko Mađarske, Slovačke, Češke vijugavom rutom naš neumorni vozač Mario nas je dovezao na naše završno odredište – Częstochowu, gradić koji je smješten u južnom dijelu Poljske u pokrajini Malopoljskoj. Grad je poznat po svetištu Jasna Gora koje je ujedno najpoznatije i najposjećenije svetište u Poljskoj.

Naša posada brojila je 12 članova sudionika, različitih dobnih skupina (16-22), iz različitih škola i sveučilišta te dvije voditeljice iz Udruge Breza. Prije puta bili smo skupina stranaca koja se uputila sa zajedničkim ciljem na zajedničko odredište, a sada po povratku imamo jedno veliko prijateljstvo koje ćemo pamtiti čitav život.

Udruga Breza partnerska je organizacija u ovom Erasmus+ projektu naziva “Factfulness – fight the ignorance”, a osim Hrvatske, sudjelovale su Poljska i Španjolska. Cilj ovog projekta bio je upoznati mlade s terminima medijske pismenosti te njezinim prednostima i nedostacima. Kroz razne radionice pobliže smo saznali na koji način i kako zapravo mediji utječu na naš svakodnevni život, što nam to privuče pažnju kada vidimo naslovnicu nekog poznatog magazina, kako naš mozak prima, prerađuje i proslijeđuje dobivenu informaciju te na koji način ona putuje dalje. Saznali smo kako zapravo mediji manipuliraju ljudima, što nude i što žele zauzvrat te na koji način to žele dobiti.

Organizacija ovog projekta je bila i više nego odlična jer je sve bilo organizirano tako da se projekt prva četiri dana realizirao u prirodnom rezortu Poraj, koji je također smješten u Poljskoj. Mladi su bili izolirani od medija te su na taj način istinski mogli doživjeti temu projekta. Prirodni rezort je smješten u šumi u blizini jezera, izoliran od civilizacije i mobilnog signala što je bilo od iznimne važnosti za međusobno zbližavanje sudinika i spremnost na suradnju. Dani u Poraju bili su organizirani tako da je jutro započinjalo doručkom te šalicom kave ili toplog čaja. Nakon toga su slijedile radionice koje su našem mozgu budile želju za sudjelovanjem i na taj način naš voditelj Jan je pridobio našu potpunu pozornost. Svojim kreativnim i domišljatim radionicama, Jan je svim sudionicima pružio mogućnost za jednakim sudjelovanjem i osjećajem pripadanja. Njegovo strpljenje bilo je ključan čimbenik kako bismo sami došli do željenog zaključka. Vrijeme nakon ručka također smo iskoristili na radionice ali ovaj puta na one grupnog karaktera, te smo u nacionalno izmiješanim grupama odrađivali razne zadatke koji su bili stavljeni pred nas. Kako se naš motorčić u glavi ne bi pregrijao od silne želje za saznavanjem novih i stvarno važnih informacija svaku večer odredili smo za vrijeme opuštanja i zabave, ali još uvijek učenja. Svaka od tri države imala je svoju posebnu kulturnu večer u kojoj je ostalim državama mogla prikazati i dočarati svoju tradiciju, kulturu i običaje te unijeti jedan dašak svoje države u ovaj projekt. Na kulturnoj večeri Hrvatske prikazali smo svoje tradiconalne običaje, plesove, starohrvatske igre kao i tradiconalnu čipku, spomenuli smo naše poznate znanstvenike, nobelovce i sportaše te znamenitosti po kojima je Lijepa Naša specifična, kao i kulturnu baštinu koja ju krasi. Iako, uz prisustvo ogromne treme, super smo to odradili te smo naše goste na kraju počastili poznatim hrvatskim proizvodima iz naše slavne gastronomije te su bili i više nego oduševljeni.

Kako je vrijeme odmicalo tako se naše vrijeme u Poraju bližilo kraju te smo se vratili u Częstochowu. Tamo smo proveli ostatak vremena koji je bio predviđen za realizaciju ovog projekta. Vrijeme koje smo imali na raspolaganju iskoristili smo na najbolji mogući način. Za svaki dan bio je predviđen neki kraći izlet kako bismo upoznali grad, a nakon toga slijedila je igra čiji bismo cilj mogli ispuniti samo uz komunikaciju s ostalim građanima Częstochowe, to nam je pomoglo još više unaprijediti svoj engleski jezik, osloboditi se u govoru i komunikaciji, te naučiti neke fraze i na poljskom jeziku. Posjetili smo i lokalne novine gdje smo dobili informacije iz prve ruke o tome kako jedan medij prenosti svoje poruke na određeno stanovništvo nekog područja. Sudjelovali smo na konfreneciji s Vijećem mladih grada Częstochowe, čiji su nas predstavnici ugodno dočekali te smo s njima podijelili iskustva do sad stečena na projektu te smo upili i poneku korisnu informaciju i od njih. Za blagdan Svih svetih posjetili smo lokalno groblje i bili svjedoci tisućama upaljenih svijeća koje su obilježavale taj dan. Jedna od zanimljivijih igara bila je “ Lov na blago “ pomoću koje smo detaljno upoznali čitav grad i njegove skrivene kutke i znamenitosti.

Posljednjeg dana, ujedno i onog kada je došlo vrijeme da se oprostimo, uputili smo se put Krakowa i tamo proveli jedno ugodno poslijepodne u druženju i istraživanju. Naša Poljska avantura završila se povratkom u Osijek, istina, sa suzama u očima, ali srce nam nikad nije bilo bogatije.

Nikolina Cvitkušić