Online edukacija o razvoju preventivnih usluga u zajednici i jačanju kapaciteta udomitelja, roditelja i stručnjaka

Bliži se kraj projekta Together…

Kao posljednje aktivnosti održali smo tri online edukacije.

Na prvoj edukaciji sudjelovali 3. ožujka sudjelovali su stručnjaci koji se bave problemima djece i mladih te traže rješenja koja bi poboljšala socijalne usluge za ovu populaciju.

Švicarski stručnjaci tom su prigodom predstavili instrumentarij EQUALS domaćim stručnjacima s FFOS, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, predstavnici UNICEF-a i predstavnici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Instrumentarij EQUALS uspješno se primjenjuje u organizacijama socijalne skrbi u Švicarskoj kao izvrstan softverski alat koji djeca i mladi rado koriste jer je njima prilagođen, a stručnjacima koji s njima rade daje uvid u inicijalno stanje svakog korisnika kao i njegov napredak. To je odličan način da se djeca i mladi slobodno izraze na njima prihvatljiv virtualan način, a stručnjacima daje mogućnost da skupe informacije o korisnicima koje možda u verbalnoj komunikaciji nisu spremni dati te da prate njihov napredak u osobnom rastu i razvoju.

Druga edukacija održana je 12. ožujka na kojoj je sudjelovalo preko 40 sudionika, stručnjaka iz područja socijalne skrbi: psihologa, socijalnih radnika, socijalnih pedagoga…

Predavači su bili domaći stručnjaci; izv.prof.dr.sc. Goran Livazović s FFOS-a, Tatjana Katkić Stanić, soc. rad. medijator te Hana Rižovski Delogu. psih.  iz Centra za pružanje usluga u zajednici Selce. Predavanja i rasprava bili su usmjereni na roditeljstvo i podršku udomiteljstva te medijaciju u radu s roditeljima. Sudionici su postavljali puno praktičnih pitanja o samoj primjeni u praksi što smatramo iznimno važnim kao doprinos unaprjeđenju postojećih usluga socijalne skrbi.

Treća edukacija održana je 19. ožujka i također je okupila preko 40 sudionika stručnjaka zainteresiranih za teme socijalne skrbi za djecu i mlade. Na ovoj smo edukaciji imali priliku čuti što se sve događa po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih i to od izv.prof.prim.dr.sc. Katarine Dodig, dr. med. Koja u svojoj praksi na Dječjoj i adolescentnoj psihijatriji u Osijeku svakodnevno svjedoči o sve kompleksnijim poremećajima i mentalnim oboljenjima djece u vrijeme virtualne stvarnosti i dodatne izolacije uzrokovane pandemijom.

Iz Grada Osijeka, Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, Gordana Stojanović predstavila je sudionicima što lokalna samouprava čini kako bi doprinijela razvoju i održanju postojećih socijalnih usluga.

Prof. dr. sc. Martina Ferić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu/ Odsjek za poremećaje u ponašanju govorila je o važnosti programa prevencije u zajednici koji su prilično zanemareni i često nisu financijski podržani niti održivi, a rješenje su za proces deinstitucionalizacije.