Udruga Breza | Regionalni sastanak
17681
post-template-default,single,single-post,postid-17681,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Regionalni sastanak

U Osijeku je danas (22.01.2013) održan završni sastanak pilot projekta “Mreža za ulazak u život odraslih – Osnaživanje i aktivacija mladih u nepovoljnim situacijama”. Tim povodom domaćin projekta, osječka udruga Breza, organizirala je tiskovnu konferenciju na kojoj su sudjelovali Mirjana Radovan ispred Ministarstva socijalne politike i mladih te Suzana Vargović, predsjednica udruge.
Riječ je o međunarodnom projektu kojega je financirala Europska komisija, a zajednički ga provode Hrvatska, Mađarska, Srbija i Austrija. U Hrvatskoj se projekt održavao kroz dvije regionalne radionice, u Zagrebu i Osijeku, a proveli su ga Ministarstvo socijalne politike i mladih te udruge Breza, Igra i Djeca Prva.

Mirjana Radovan naglasila je kako je cilj projekta pomoći mladima koji izlaze iz domova, iz sustava socijalne skrbi, a koji su u nepovoljnijem položaju, kroz program vršnjačke pomoći i razvoja socijalnih usluga u zajednici. Vršnjačka pomoć znači da su u projektu sudjelovali mladi koji su i sami napustili dom i uspješno se nose sa svakodnevnim životnim situacijama, te mladi koji su nedavno napustili ustanove i kojima je potrebna podrška i pomoć u procesu osamostaljivanja. Drugi cilj projekta je bolja koordinacija aktivnosti i razvoj partnerstva između institucija i organizacija civilnog društva te njihova fleksibilnija suradnja.

Prema riječima predstavnice Ministarstva, ovaj je pilot projekt ukazao na veliku potrebu postojanja post tretmana nakon izlaska mladih iz ustanova i na važnost vršnjačke pomoći kao modela podrške za kvalitetniji ulazak u svijet odraslih. Rezultati ovog projekta moći će se korisiti u okviru prijavljivanja drugih projekata na području socijalne skrbi za fondove EU.

Suzana Vargović je istakla kako projekt pruža mogućnost kvalitetnijeg prilagođavanja novonastalim životnim uvjetima kada mladi napuštaju ustanove. Dvije korisnice udruge bile su uključene u projekt, jedna koja je trebala pomoć i jedna koja je ranije izašla iz Breze i snašla se u životu. U osječki dio projekta bilo je uključeno ukupno 16-ero djece.

Inače, djeca se prije izlaska iz domova socijalne skrbi pripremaju za život poslije ustanove na različite načine. Centri za socijalnu skrb osiguravaju djeci osnovne potrebe pri odlasku iz domova i kod uključivanja u zajednicu. Ako djeca idu na studij, dobivaju financijsku potporu od države, a pri domovima socijalne skrbi rade i stambene zajednice za djecu od 16. do 21. godine života koje su fleksibilnije od domova i pripremaju djecu za samostalno stanovanje. Broj djece koja tijekom godine izlaze iz domova nije velik i procjenjuje se da ih ukupno ima 200-tinjak u Hrvatskoj, a organizatori projekta ocijenili su kako ovaj projekt može biti odlična nadopuna programu pripremanja djece za samostalan život.