• 2013.

  • Nastavljeno je provođenje projekta „Mreža za ulazak u život odraslih – osnaživanje i aktivacija mladih u nepovoljnim situacijama (ALEN)“ Riječ je o međunarodnom projektu kojega je financirala Europska komisija, a zajednički  ga provode Hrvatska, Mađarska, Srbija i Austrija.
   U Hrvatskoj se projekt održavao kroz dvije regionalne radionice, u Zagrebu i Osijeku, a proveli su ga Ministarstvo socijalne politike i mladih te udruge Breza, Igra i Djeca Prva.
   Cilj projekta je pomoći mladima koji izlaze iz domova, iz sustava socijalne skrbi, a koji su u nepovoljnijem položaju, kroz program vršnjačke pomoći i razvoja socijalnih usluga u zajednici.
   Vršnjačka pomoć znači da su u projektu sudjelovali mladi koji su i sami napustili dom i uspješno se nose sa svakodnevnim životnim situacijama, te mladi koji su nedavno napustili ustanove i kojima je potrebna podrška i pomoć u procesu osamostaljivanja.
   Drugi cilj projekta je bolja koordinacija aktivnosti i razvoj partnerstva između institucija i organizacija civilnog društva te njihova fleksibilnija suradnja.
   Projekt se provodio od 2011.-2013. godine.
  • Nastavljeno je provođenje projekta Mjesto za mene.
   Glavni cilj projekta  je osnažiti razvoj civilnog društva u Osijeku ina području Općine Erdut jer udruge civilnog društva moraju imati jače kapacitete kako bi postale socijalni partneri i čimbenici u provedbi hrvatske nacionalne strategije za prevenciju rizičnog ponašanja, te za povlačenje sredstava iz socijalnih programa Europske unije koji će se za Hrvatsku tek otvoriti.
   Tri su ciljane skupine u projektu “Mjesto za mene”: prva su udruge koje žele izgraditi svoj kapacitet i pripremiti se za daljnje sudjelovanje u EU socijalnim programima, a naglasak je na udrugama žena, te udrugama za djecu i mlade.
   Druga ciljana skupina su djeca i mladi, a uključuju  djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, te studente koji sudjeluju kao volonteri.
   Djeca i mladi od 6 do 16 godina imaju prigodu sudjelovati u kreativnim radionicama kakve Breza provodi u Zemlji bez granica, te u Dječjoj kreativnoj kućici DOKKICI u Osijeku.
   Studenti su dobili priliku steći iskustvo i praksu u radu s djecom i mladima.
   Glavne aktivnosti u projektu čine edukativni treninzi za udruge na području Općine Erdut, kreativne radionice za djecu i mlade poput radionice kuhanja, plesa, filcanja vune, izrade svijeća i sl., škola volontiranja, obiteljsko savjetovanje, škola roditeljstva, promotivne aktivnosti poput Dana otvorenih vrata u Erdutu i Dalju, te zajedničke aktivnosti i uključivanje u postojeće sajmove I manifestacije na području Općine Erdut (Žive jaslice u Aljmašu, Sajam starih zanata i običaja u Dalju i druge).
  • Tradicionalna manifestacija Večer svjetla održala se  7. siječnja 2013. godine u 19,00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama koje su dale izniman doprinos festivalu Zemlja bez granica.
   U glazbenom dijelu programa nastupila je grupa Meritas, vokalni ansambl Brevis, Jelena Radan  te je izveden dječji mjuzikl Cukertandrbal.

  Projekti u 2013. godini
  • 1. veljače započeo je Projekt “A possible world” (Mogući svijet) usmjeren je na 7. milenijske razvojne ciljeve i mlade između 15 i 24 godine.
   U projektu se koristi već ranije usvojeni didaktički model te model kampanje osvješćivanja, ovoga puta u području neformalnoga obrazovnoga sustava.
   Cilj je projekta promjena ponašanja mladih u pogledu pitanja globalnoga razvoja, ali i njegovanje njihove uključenosti te aktivnoga sudjelovanja u građanskim inicijativama 7. milenijskih razvojnih ciljeva.
  • Od 15-18. veljače Breza je organizirala kiparsku radionicu Glinkoši pod voditeljstvom Tine Koščak iz Slovenije.
   Tijekom radionice djeca su izrađivala glinene figurice i planet Zemlju tehnikom kaširanja.
  • Skulptura “Osječki globus” ideja je maštovitih ljudi iz Udruge Breza, a nastala je u ožujku uz pomoć vrijednih ruku zaposlenika i volontera Udruge Breza i Udruge Dokkica.

  • Udruga Breza u suradnji s Udrugom Dokkica obilježila je Svjetski dan zdravlja.
   Ponudivši kolačiće od prirodnih i zdravih sastojaka te voćne napitke, poslana je poruka o vrijednostima zdrave prehrane, ali i zdravom načinu života što, između ostaloga, znači da biti zdrav znači i biti nasmijan, vedar i kreativan.
  • „Osijek je jedini grad na svijetu gdje u jednom danu, kada djeca požele, naraste stotine šarenih cvjetova na mostu“.
   Ova rečenica najslikovitije predstavlja akciju obilježavanja dolaska proljeća pod nazivom „BUDIm GRAD“ koju su  zajednički organizirali Udruga Breza, Dokkica i Grad Osijek.
   Djecu iz osječkih vrtića i škola na Pješačkom mostu su dočekali gospodin Mrazanović, tajnik gospođe Zime i Proletta, tajnica Proljeća, štuleri – prijatelji lastavica te veslači IKTUS-a – buditelji žaba i riba.
   Uz prigodan program, djeca su uz pomoć svojih teta  i učiteljica ukrasili Most s 500 motiva proljeća.
  • Udruga za rad s mladima Breza i Dječja osječka kreativna kućica – Dokkica u suradnji s Gradom Osijekom, Parkom prirode Kopački rit i Zoološkim vrtom Osijek (Unikom) organizirali su akciju obilježavanja Svjetskog dana ptica selica pod nazivom „Ptice nad gradom“.
   Cilj je ove akcije na jedinstven način obilježiti Svjetski dan ptica selica te senzibilizirati javnost o prirodi i njenoj bogatoj raznolikosti, pticama te Kopačkom ritu kao jedinstvenom prirodnom staništu ptica.
   Akcija se održala na Promenadi na kojoj su učenici osječkih osnovnih škola , djeca iz vrtića te prisutni građani kredama nacrtali 298 ptica, koliko je dosada zabilježeno u Kopačkom ritu.

  • Udruga za rad s mladima Breza u suradnji s Gradom Osijekom provodi projekt „Mladi za Zemlju“.
   Projekt “Youth4Earth” (Mladi za Zemlju) usmjeren je na neformalno obrazovanje djece i mladih o globalnim pitanjima razvoja te na podizanje razine svijesti o 7. milenijskim razvojnim ciljevima.
   Aktivnim sudioništvom te iskustvima iz obrazovnih metodologija, ojačavaju se i proširuju postojeće usluge razvojne edukacije i kampanja osvješćivanja kako bi se u suradnji s nevladinim organizacijama, agencijama i institucijama razvile nove eksperimentalne odgojno-obrazovne metode usmjerene na 7.  milenijske razvojne ciljeve.
   13. svibnja na kružnom toku Đakovština postavljena je instalacija KIP Bajs.
   “Kreativnu Intervenciju u Prostoru Bajs” osmislila je i realizirala Udruga Breza, u suradnji s Gradom Osijekom, Turističkom zajednicom Grada Osijeka, PU Osječko-baranjskom, Unikomom, Udrugom “Karavana za život – bikeri na cesti” i gospođom Etelkom iz Kopačeva.
   Ovim projektom željeli smo ukazati na važnost očuvanja okoliša i zdravog života kao i na sigurnost u prometu.
  • U srijedu, 15. svibnja Udruga Breza i Dokkica pridružile su se obilježavanju Međunarodnog dana obitelji u organizaciji Obiteljskog centra Osječko-baranjske županije.
   Roditelji i djeca mogli su na Trgu Slobode susresti velikoga Zubu i košare pune četkica za zubiće, a cijela ova “zubovita” priča dio je projekta prevencije karijesa i drugih dentalnih bolesti u djece “Ne boli zub”.
   Na Međunarodni dan obitelji Zubo i pomoćnici poslali su jasnu poruku: Zdravlje zubi je jako važno i zato je dobro da i mame i tate od malih zubića potaknu svoju djecu na redovito pranje zubića.
   Lijep dan, pjesma, ples i veselje pomogli su da Međunarodni dan obitelji prođe u lijepom i ugodnom druženju osječkih obitelji na Trgu Slobode.

  • Edukativni  međunarodni susret u Dalju održao se 8.lipnja u sklopu projekta „Mjesto za mene „ u organizaciji Udruge Breza i Agencije Lokalne demokracije iz Osijeka.
   Na susretu je nazočilo 40-ak sudionika iz  15 organizacija,  6  prestavnika socijalnih mreža iz Njemačke, Rumunjske, Bugarske, i voditelji Zaklade Agapedia iz Njemačke, dožupan Osječko baranjske županije  gsp. Vulin te prestavnica Regionalne razvojne agencije gđa N. Kožul.
   Cilj susreta je bilo osnaživanje partnerskih suradnji kako bi se potecijalni partneri upoznali te dogovarali moguće nove projekte u području pružanja socijalnih usluga u okviru Dunavske strategija i programa „Donau Wandeln“ kojeg su gosti prestavili.
   Svoj rad kao primjere dobre prakse prezentirala je Udruga Amadea iz Đakova, Zvono iz Belišća, Volonterski centar Osijeka, Udruga Breza i Srednja škola Dalj koja je sve prisutne oduševila svojim izlaganjem.
  • Udruga za rad s mladima Breza je dana 18.svibnja 2013 godine bila u posjetu Predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću.
   Prilikom posjeta, predstavnici udruge Breza Predsjedniku su predstavili rad Udruge i razgovarali o budućim aktivnostima udruge Breza.
  • Uz zabavno-edukativni program prepoznavanja znamenitosti zemalja Europske unije te kućice oslikane motivima i obilježjima svake od članica EU, 30. lipnja udruge Breza i Dokkica obilježile su ulazak RH u EU na livadi kod Secesijskoga zdenca programom pod nazivom “Zvijezda koja nedostaje”.

  • Od 27-31. kolovoza održano je niz kreativnih intervencija pod nazivom: „Patuljci dolaze ovdje“.
   U raznovrsnom programu mogli su uživati oni najmlađi, ali i njihovi roditelji, bake, djedovi…
   Promoviran je CD „Mjesto za mene“ na kojem se nalaze pjesme koje su nastale na glazbenim radionicama u Zemlji bez granica.
   Kao šećer na kraju u suradnji sa Dječjim kazalištem izvedena je predstava „Ovdje u gradu“
  • Udruga Breza organizirala je umjetnički program “Tragovi” posvećen svim građanima Osijeka i prijateljima Breze.
   U sklopu projekta “A possible world” svojim performansom predstavili su nam se gosti iz daleke Burkine Faso: Some Olivier i Souleymane Koumare, glumci, glazbenici, performeri.
   U nastavku programa sudjelovali su mladi plesači iz Dalja i bubnjari skupine Ritmos.

 • 2012.

  • „Mreža za ulazak u život odraslih – osnaživanje i aktivacija mladih u nepovoljnim situacijama (ALEN)“ Riječ je o međunarodnom projektu kojega je financirala Europska komisija, a zajednički  ga provode Hrvatska, Mađarska, Srbija i Austrija.
   U Hrvatskoj se projekt održavao kroz dvije regionalne radionice, u Zagrebu i Osijeku, a proveli su ga Ministarstvo socijalne politike i mladih te udruge Breza, Igra i Djeca Prva.
   Cilj projekta je pomoći mladima koji izlaze iz domova, iz sustava socijalne skrbi, a koji su u nepovoljnijem položaju, kroz program vršnjačke pomoći i razvoja socijalnih usluga u zajednici.
   Vršnjačka pomoć znači da su u projektu sudjelovali mladi koji su i sami napustili dom i uspješno se nose sa svakodnevnim životnim situacijama, te mladi koji su nedavno napustili ustanove i kojima je potrebna podrška i pomoć u procesu osamostaljivanja.
   Drugi cilj projekta je bolja koordinacija aktivnosti i razvoj partnerstva između institucija i organizacija civilnog društva te njihova fleksibilnija suradnja.
  • Projekt Art & Earth je pokrenut da bi razvijao svijest o očuvanju naše planete, klimatskim promjenama, ekologiji, pravu na hranu i vodu, borbi protiv siromaštva.
   Osmišljen je kroz sustav edukacije nastavnika i odgojitelja osječkih vrtića i osnovnih škola u području obrazovnih aktivnosti protiv siromaštva i gladi te kroz didaktičke i kreativne radionice na istu temu.

  Projekti u 2012. godini
  • „Osijek – Grad dobrih poruka“ je inicijativa mladih u kojoj je cilj, kroz akciju na društvenim mrežama, uz potporu medija, te kroz radionice u udrugama civilnog društva i javnim ustanovama, sakupiti što veći broj osobnih, pozitivnih i inspirativnih poruka koje bi osmislili građani Osijeka svih uzrasta (od 3-93 i više).
   U velikoj volonterskoj akciji, koja je slijedila nakon odabira najboljih poruka, mladi iz generacije Millennialsa (mladi rođeni između 1980. i 1995.) ispisali su te inspirativne poruke (pomoću špranci) na različita mjesta u gradu Osijeku (stare fasade, kante za smeće, podvožnjake, biciklističke staze…) u obliku mini-grafita.
   Cijela inicijativa rodila se iz promišljanja kako Osijek učiniti toplijim mjestom za život i podignuti raspoloženje naših sugrađana.
   Ciljevi projekta su: potaknuti mlade da preuzmu ulogu aktivnih građana kroz sudjelovanje u vođenju radionica stvaranja kreativnih poruka i ispisivanja poruka na mjesta u gradu; postići prepoznatljivost grada Osijeka na nacionalnoj razini kao prvi grad u kojem je pokrenuta inicijativa za bolje raspoloženje građana; te uključiti inače marginalizirane skupine (djeca i mladi iz ustanova socijalne skrbi, mladi s invaliditetom, manjine,…) kroz radionice održane u ustanovama i organizacijama koje rade s takvim skupinama.
   Projekt  se provodio do kolovoza 2012. u Osijeku, a mladi su se u njemu osnažili prvenstveno kroz informalno učenje te poticanje kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja.

  • Mjesto za mene
   Glavni cilj projekta „Mjesto za mene“ je osnažiti razvoj civilnog društva u Osijeku ina području Općine Erdut jer udruge civilnog društva moraju imati jače kapacitete kako bi postale socijalni partneri i čimbenici u provedbi hrvatske nacionalne strategije za prevenciju rizičnog ponašanja, te za povlačenje sredstava iz socijalnih programa Europske unije koji će se za Hrvatsku tek otvoriti.
   Tri su ciljane skupine u projektu “Mjesto za mene”: prva su udruge koje žele izgraditi svoj kapacitet i pripremiti se za daljnje sudjelovanje u EU socijalnim programima, a naglasak je na udrugama žena, te udrugama za djecu i mlade.
   Druga ciljana skupina su djeca i mladi, a uključivat će djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, te studente koji bi sudjelovali kao volonteri.
   Djeca i mladi od 6 do 16 godina imat će prigodu sudjelovati u kreativnim radionicama kakve Breza provodi u Zemlji bez granica, te u Dječjoj kreativnoj kućici DOKKICI u Osijeku.
   Studenti će dobiti priliku steći iskustvo i praksu u radu s djecom i mladima.
   Glavne aktivnosti u projektu čine edukativni treninzi za udruge na području Općine Erdut, kreativne radionice za djecu i mlade poput radionice kuhanja, plesa, filcanja vune, izrade svijeća i sl., škola volontiranja, obiteljsko savjetovanje, škola roditeljstva, promotivne aktivnosti poput Dana otvorenih vrata u Erdutu i Dalju, te zajedničke aktivnosti i uključivanje u postojeće sajmove I manifestacije na području Općine Erdut (Žive jaslice u Aljmašu, Sajam starih zanata i običaja u Dalju i druge).

  • Deveta po redu Zemlja bez granica održavala se od utorka, 28. kolovoza, do subote, 1. rujna, na 15 lokacija u Osijeku.
   Ovogodišnja manifestacija okupila je 64 voditelja radionica, pripremljene su 42 radionice za djecu u dobi od 6 -18 godina te 3 igraonice za predškolce.
   1380ero djece prijavilo se putem Internet stranice, a 622 djece u svojim školama, sudjelovalo je 70-ak mališana iz Dalja, Erduta i Aljmaša te 20ero djece s posebnim potrebama iz Splita.
   Angažiran je 61 volonter, a gostovalo je još 50ero djece i mladih iz okolnih mjesta i župa.
   Ukupno je ove godine izravno u projekt bilo uključeno 2267 osoba.
   Ovogodišnja manifestacija organizirana je u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine Osijek i posvećena je  prevenciji karijesa kod djece.
   Karijes je danas, bez obzira na dobro poznavanje prirode bolesti i mogućnosti njezine učinkovite prevencije, još uvijek najraširenija bolest naše civilizacije od koje boluje i do 90% cjelokupnog pučanstva.
   Obzirom da ne postoji kontinuirani  program dentalne prevencije za djecu u Hrvatskoj Udruga Breza ove je godine odlučila ovoj temi posvetiti posebnu pozornost i na kreativan i bajkovit način ohrabriti djecu da odu kod zubara jer je individualni pristup liječenju zubi jedini pravilan i istinski učinkovit.

 • 2011.

  • Projekt Art & Earth je pokrenut da bi razvijao svijest o očuvanju naše planete, klimatskim promjenama, ekologiji, pravu na hranu i vodu, borbi protiv siromaštva.
   Osmišljen je kroz sustav edukacije nastavnika i odgojitelja osječkih vrtića i osnovnih škola u području obrazovnih aktivnosti protiv siromaštva i gladi te kroz didaktičke i kreativne radionice na istu temu.

  Projekti u 2011. godini
  • „Mreža za ulazak u život odraslih – osnaživanje i aktivacija mladih u nepovoljnim situacijama (ALEN)“ Riječ je o međunarodnom projektu kojega je financirala Europska komisija, a zajednički  ga provode Hrvatska, Mađarska, Srbija i Austrija.
   U Hrvatskoj se projekt održavao kroz dvije regionalne radionice, u Zagrebu i Osijeku, a proveli su ga Ministarstvo socijalne politike i mladih te udruge Breza, Igra i Djeca Prva.
   Cilj projekta je pomoći mladima koji izlaze iz domova, iz sustava socijalne skrbi, a koji su u nepovoljnijem položaju, kroz program vršnjačke pomoći i razvoja socijalnih usluga u zajednici.
   Vršnjačka pomoć znači da su u projektu sudjelovali mladi koji su i sami napustili dom i uspješno se nose sa svakodnevnim životnim situacijama, te mladi koji su nedavno napustili ustanove i kojima je potrebna podrška i pomoć u procesu osamostaljivanja.
   Drugi cilj projekta je bolja koordinacija aktivnosti i razvoj partnerstva između institucija i organizacija civilnog društva te njihova fleksibilnija suradnja.

  • Ovogodišnja Zemlja bez granica nosila je naslov …i… i održavala se  od 31.08-03.09.2011. u Osijeku.
   Više od 40 umjetnika  iz Hrvatske i svijeta kroz 47 radionica zajedno s djecom stvaralo je vodeno-šumski svijet.
   Tema ovogodišnje Zemlje bez granica bila je Zemlja i umjetnost koja se oblikuje svijetom vode i šume.
   Obzirom da je Udruga Breza jedan od sudionika talijanskog projekta  Art&Eart i da je 2011 godina proglašena  Međunarodnom godinom šuma, željeli smo ovogodišnjom manifestacijom pokazati našim sugrađanima koliko su vode i šume važne za naš život.
   Naši vrijedni mali osnovnoškolci i predškolci iz 15 škola i vrtića cijelu godinu su promišljali o značenju i važnosti vode za čovječanstvo i svoja razmišljanja i zapažanja su izrazili na kreativan način ostavljajući svoje tragove na bocama.
   Njihov rad bio je dio ovogodišnje Zemlje.

  • U ponedjeljak, 19. prosinca u Galeriji Waldinger održana je dodjela nagrada i priznanja školama, voditeljima radionica, medijima i istaknutim pojedincima u ovogodišnjoj međunarodnoj, kulturnoj manifestaciji „Zemlja bez granica“.
   Svečanoj dodjeli nazočili su i uvaženi gosti – Župan Osječko-baranjske županije, Vladmir Šišljagić, dogradonačelnici Grada Osijeka, kao dobitnici nagrada, Danijela Lovoković i Ivana Vrdoljak, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Osijeka, kao dobitnik nagrade, Dražen Alerić, direktor Turističke zajednice grada Osijeka, Damir Macanić, predstavnici škola, umjetnici i ostali prijatelji Zemlje bez granica.
   Nakon dodjele nagrada, gosti su imali priliku pogledati izložbu fotografija i promotivni film Zemlje bez granica 2011. autora Igora Miličića.
   Nagrade – kreativne štapiće i skulpture „Zemlja bez granica“ osmislio je dugogodišnji prijatelj Zemlje bez granica, Boris Sekulić.
   U utorak, 20. prosinca u povodu 10 godina postojanja Stambene zajednice Breza održana je prigodna svečanost na kojoj su se okupili neki od bivših odgojitelja, sadašnji, bivši i sadašnji korisnici te ljudi koji su dali svoj doprinos razvoju Stambene zajednice.
   Nakon zahvala i darova koje je dodjelila Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, gosti su imali priliku pogledati film o Stambenoj zajednici čiju produkciju potpisuje Igor Grizbaher te pogledati izložbu portreta odgojitelja i djece Stambene zajednice Breza autora Igora Miličića.

 • 2010.

  • Dječja osječka kreativna kućica-DOKKICA je jedinstven program za prevenciju poremećaja u ponašanju djece kroz kreativno-edukativne radionice, pomoć  i  podršku u učenju, provođenje slobodnog vremena na kvalitetan način te učenje novih vještina.
   Tijekom 2010. kroz DOKKICU je prošlo 300-tinjak djece uzrasta od 6-14 godina koja su sudjelovala u 17 kreativno-edukativnih radionica koje su se odvijale unutar DOKKICE.
   Pravili su ukusna jela u Domaćinskoj školi, učili plesati Jazz dance, ručno izrađivali svijeće i sapune, pisali domaće zadaće i pohađali individualne poduke po predmetima, čak su učili i Kineski.
   Program će se provoditi i na dalje.
  • Pilot projekt I ja želim biti dobar prijatelj provodio se tijekom ožujka i travnja u OŠ Grigor Vitez među 7. i 8. razredima.
   Riječ je o radionicama nenasilne komunikacije u kojima je sudjelovalo 14 djece- 2 djevojčice i 12 dječaka koji imaju obrazac nasilnog ponašanja ili trpe nasilje.
   Polaznici su bili zadovoljni radionicama.
   Negativna stvar je što su djeca koja su sudjelovala u radionicama bila etiketirana od strane nastavnika da pohažaju „tečaj za zločeste“.
  • Udruga Breza, pod pokroviteljstvom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, bila je organizator i domaćin stručnog edukacijskog seminara: Jesu li „nove“ generacije djece drugačije?
   Seminar je trajao od 29. ožujka do 1. travnja 2010.
   Predavač je bio waldorfski profesor Ueli Seiler-Hugova iz Švicarske.
   Bilo je 40-ak sudionika.

  Projekti u 2010. godini
  • Uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti od svibnja do prosinca u DOKKICI se provodio projekt Kreativan, a neovisan koji je bio usmjeren na prevenciju ovisnosti o računalima putem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.
   Projekt je bio namijenjen srednjoškolcima koji su prošli kroz 11 različitih kreativnih radionica u kojima su učili nove vještine poput kuhanja, izrade svijeća, keramičkih figurica, tehnike origamija, prisustvovali su parlaonici na temu Kreativno surfanje, prošli su kroz majstorsku radionicu, naučili su praviti sapune i nove likovne tehnike.
   U ovaj projekt bilo je uključeno 75 srednjoškolaca.
  • Od 2-7. kolovoza 2010. Zadar se pretvorio u Grad beskrajnih ljudi zahvaljujući tradicionalnoj međunarodnoj i pedagoškoj manifestaciji Zemlja bez granica.
   Ukupno 33 radionice u kojima je sudjelovalo više od 1000 djece koje je nove kreativne vještine podučavalo više od 35 voditelja iz cijeloga svijeta, živjelo je toga tjedna u Novome kampusu Sveučilišta.
   Nakon pet dana priprema i uvježbavanja koreografija, izrade scenografija, skulptura i učenja drugih vještina, posljednjega dana manifestacije u Novome je Kampusu otvoren “Grad beskrajnih ljudi”.
   Nakon Zadra manifestacija se preselila u Osijek gdje se pod nazivom Čudesne ulice odvijala od 30. kolovoza do 4. rujna 2010.
   U projektu je  sudjelovalo više od 2.000 djece iz grada, ali i iz cijele Županije.
   Svi su oni zajedno sa 100-njak voditelja iz cijeloga svijeta pet dana marljivo učili nove vještine, pripremali zanimljive koreografije, scenografije i plesne nastupe da bi zadnjega dana, 4.rujna gotovo cijelu Tvrđu pretvorili u „Čudesne ulice“ u kojima se može odmarati, u kojima žive patuljici i banka koja čuva snove, mali praščići i lutke, u kojima se pjeva i pleše, a sve to nije stajalo ništa više od jednoga osmijeha.
   Prezentirano je 50-ak radionica i igraonica čiji su voditelji bili većinom osječki odgojno-obrazovni djelatnici, klubovi, društva i udruge.

  • Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, tijekom studenog i prosinca u Dječjoj osječkoj kreativnoj kućici-DOKKICI održavale su se kiparske vikend radionice u sklopu projekta  Čuvar dječjih snova.
   Djeca iz OŠ Frana Krste Frankopana, Dječjeg doma Klasje, Škole za tekstil dizajn i primijenjene umjetnosti i Stambene zajednice Breza, su zajedno izradila dvije velike skulpture koje predstavljaju njihovečuvare dječjih snova.
   Predstavljanje projekta i  zajedničkih skulptura održalo se 20. prosinca 2010. u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.
   Tom prilikom zajedničke skulpture su poklonjene Gradu Osijeku i biti će postavljene na javnu površinu.
   U projektu je sudjelovalo 40-ak djece.
  • Tradicionalna manifestacija Večer svjetla održala se 28. prosinca 2010. u Esseker centru.
   Uz glazbene, plesne i dramske  nastupe, otvorena je izložba pojedinačnih dječjih radova nastalih u projektu Čuvar dječjih snova.

 • 2009.

  • Uoči uskršnjih i božićnih blagdana članovi su Udruge u osnovnim i srednjim školama  s područja grada Osijeka, Osječko-baranjske, ali i Vukovarsko-srijemske županije održavali radionice ručne izrade svijeća.
   Obišli smo 30-ak različitih obrazovnih ustanova i učenike učili tradicionalnu tehniku izrade svijeća
  • U sklopu projekta „Zajedno“ koji sufinancira nizozemsko veleposlanstvo (Matra Kap), učenici osnovnih i srednjih gradskih škola posjetili su Stambenu zajednicu u Čepinskim Martincima gdje su zajedno s njezinim korisnicima razmijenili iskustva i upoznali se s njihovim obvezama i zaduženjima.
   Kroz druženje sudjelovali su svakodnevnim aktivnostima korisnika Zajednice pa su tako zajedno pripremali ručak, izrađivali svijeće, obrađivali vrt….
   Zajednicu je u sklopu toga projekta pojetilo više od 100 učenika
  • Od lipnja do kolovoza provodila se kampanja kojom su se putem humanitarnoga telefona koji je Udruzi dodijelio Hrvatski telekom, prikupljala sredstva za osnivanje i opremanje Dječje osječke kreativne kućice DOKKICE.
   Promotorice kampanje bile su Jelena  Radan i grupa Meritas te osječki Zumbići.
   Snimljen je glazbeni i video spot, tzv. himna DOKKICE te su napravljeni promidžbeni letci i web stranica.

  Projekti u 2009. godini
  • U kolovozu članice su Udruge gostovale u Japanu na poziv Tohoku sveučilišta iz Sendaija i na tamošnjoj konferenciji predstavile projekt „Zemlja bez granica“
  • Od 31. kolovoza do 5.rujna šesti put za redom održao se međunarodni kulturni projekt za djecu i mlade „Zemlja bez granica“ pod manifestacijskim nazivom „Sanjam“.
   Okupio je umjetnike iz 14 zemalja svijeta koji su djecu i mlade iz cijele Hrvatske učili različite kreativne vještine.
   Više o projektu na www.zemljabezgranica.com
  • U rujnu su započeli radovi na adaptaciji i opremanju prostorija u bivšoj zgradi Centra za socijalnu skrb u Jagerovoj 12 u kojoj se osnovala DOKKICA.
   Prostor je uređen i opremljen zahvaljujući financijskoj potpori Humanitrne udruge „RTL pomaže djeci“ te drugih manjih sponzora i donatora.

  • DOKKICA je svečano i službeno otvorena 30. studenoga  uz nazočnost predstavnika Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Grada i Županije.
  • DOKKICA je počela s prvi radionicama sredinom prosinca.
   U zgradu DOKKICE preselila se u uprava Udruge „Breza“, dok je Savjetovalište za mlade i obitelj počelo djelovati u prostoru u Krbavskoj 1
  • Uoči božičnih i novogodišnjih blagdana u Hrvatskome narodnome kazalištu u Osijeku održana je tradiconalna manifestacija „Večer svjetla“ pod nazivom „Miracle of Love“ u kojoj su nastupili djeca i mladi s posebnim potrebama i invaliditetom koje je vodila plesna pedagoginja Mira Sekereš.
   Koncertom ljubavnih pjesama predstavile su se Jelena Radan, Meritas te Valentina Lacmanović.

 • 2008.

  • U ožujku i travnju u suradnji s Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku održan je ciklus radionica „Andeli“ i „Izrada baroknih svijeca“ u sklopu izložbe Senser što je financirala RBA banka u iznosu od 7.000,00 kuna.
   U radionicama je sudjelovalo nekoliko stotina djece i mladih te studenata osječkih fakulteta
  • U ožujku je Udruga sudjelovala na 1. Osječkom sajmu djecje opreme s radionicom „Andeoski kutak“
  • U travnju počela priprema za medunarodni kulturni projekt „Zemlja bez granica“

  Projekti u 2008. godini
  • Uoči uskrsnjih blagdana održane su radionice za izradu svijeća u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana u Osijeku, u Ernestinovu i u Dječjem vrtiću „Darda“
  • U svibnju u sklopu „Kristfesta“ Udruga je održala radionicu za izradu svijeća
  • Od 25. do 30. kolovoza  održana je manifestacija „Zemlja bez granica- Kao oblak“ koja je okupila više od 1.700 djece i mladih iz Grada, Županije, Vukovarsko-srijemske i Zadarske županije, iz Makedonije, s Kosova, iz Srbije te iz Norveške. Održana je 31 radionica te nekoliko koncerata, izložaba i plesnih nastupa.
   Ukupno je sudjelovalo 46 umjetnika iz cijeloga svijeta

  • U sklopu projekta „Žive jaslice“ koji je i ove godine organizirala Agencija lokalne demokracije Osijek, 26. prosinca 2008. i 06. sijecnja 2009. u Aljmašu su održane radionice za izradu svijeća pod vodostvom Udruge „Breza“
  • Tradicionalna humanitarna manifestacija „Večer svjetla“ održana je 30. prosinca u Hrvatskome narodnome kazalištu u Osijeku.
   Na pozornici Kazališta nastupilo je 100-njak plesaca DV „Dugine boje“, Plesne igraonice „Početnica“ Dječjega kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Plesnoga studija „Shine“ i udruga za djecu i mlade s posebnim potrebama i invaliditetom.
   Uz sve njih nastupili su i bubnjari pod vodstvom Branka Trajkova Traka te afričke plesačice iz „Zemlje djece“ pod vodstvom Ane Klobučar. Manifestaciju je podupro Grad Osijek, tvrtka Werkos, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
   Na kraju manifestacije zaslužnim su pojedinicma i tvrtkama uručene zahvalnice Udruge „Breza“ te prigodni pokloni

 • 2007.

  • Tijekom cijele godine Udruga je uspješno održala radionice za izradu svijeća u raznim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Županije
  • Korisnici Stambene zajednice u srpnju su ljetovali u Starigradu
  • Krajem kolovoza uspješno je održana po četvrti puta međunarodna kulturna manifestacija „Letjeti“ pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Osijeka i Metroa-a C&C te sponzora RTL pomaže djeci, Siemens, Kolinska, Generali osiguranje i Toyota

  Projekti u 2007. godini
  • Uspješno proveden projekt „Ja mogu“ koji je bio prevencija asocijalnoga ponašanja, a vodio je Branko Trajkov-Trak
  • U prosincu Udruga za projekt „Zemlja bez granica“ dobila Državnu nagradu za volonterstvo, dodijelilo Ministarstvo obitelji i međugeneracijske solidarnosti
  • U Hrvatskome narodnome kazalištu u Osijeku uoči božićnih i novogodišnjih blagdana održana je tradicionalna manifestacija „Večeri svjetla“ na kojoj su zaslužnim donatorima i sponzorima dodijeljene zahvalnice i pokloni, a u zabavnome dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku te rani plesni klubovi, među kojima i djeca i mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom

  • U studenome je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva odobrila projekt „Osnaživanje Stambene zajednice“ u iznosu od 126.000,00 kuna
  • Uoči Božića, djeca i mladi Grada zajedno su s gradonačelnikom kitili božićno drvo na Trgu Ante Starčevića ukrasima, drvenim anđelima koji su nastali u kreativnim radionicama „Anđeli“

 • 2006.

  • U Gradskoj četvrti „Novi grad“ polovicom je siječnja održana radionica bubnjeva koju je vodio bubnjar „Zabranjenoga pušenja“, Branko Trajkov-Trak
  • U veljači je održana radionica „Emocije“ namijenjena korisnicima Stambene zajednice „Breza“ i korisnike Doma za odgoj mladeži Osijek. Voditelj je bio psihoterapeut Zoran Vargović
  • U ožujku su predstavnici Udruge posjetili žensku mrežu Korak u Karlovcu i održali radionicu za izradu svijeća

  Projekti u 2006. godini
  • U svibnju je Udruga dobila svoju web stranicu www.breza.hr/brza-old
  • U Stambenoj je zajednici u lipnju napravljen novi sustav za otpadne vode (umjesto kanalizacije) vrijedan više od 20.000,00 kuna
  • Humanitarna organizacija „Kinder brauchen Frieden“ u kolovozu je posjetila Zajednicu i pomogla u izgradnji nove kupaonice i radionice za svijeće

  • Korisnici Zajednice u srpnju su ljetovali u Kraljevici
  • Od 28. Do 02.09.2006. održana je međunarodna kulturna manifestacija „Svijetlit’ u mraku“ u sklopu projekta „Zemlja bez granica“ pod pokroviteljstvom Poglavarstva grada Osijeka
  • Udruga se preselila na novu adresu, Krbavska 1

  • Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana u nekoliko su škola na području grada održane radionice za izradu svijeća u sklopu projekta „Mladi za mlade“ koji je odobrila Osječko-baranjska županija
  • Projekt „Pobijedimo predrasude“ uspješno je proveden u osječkim srednjim školama
  • Tradicionalna „Večer brezinih svijeća“ održana je kavani Waldinger uz prigodni kulturno-umjetnički program

  • Djeca i mladi grada uoči su Božića zajedno s gradonačelnikom A. Đapićem kitili božićno drvo na Trgu Ante Starčevića drvenim anđelima ško su oslikala djeca grada

 • 2005.

  • 23.12.2005. održana je tradicionalna vecer Brezinih svijeća u kavani Waldinger kada su nastupili Dejan i Danijel Čacija iz sastava Moses
  • 14.12.2005. održana je radionica izrade svijeća u Osnovnoj školi „Vijenac“
  • 10.12.2005. mladi iz stambene zajednice izlagali su svoje proizvode ( svijeće, anđele, čestitke ..) na prvom učenikom poduzetničkom sajmu

  Projekti u 2005. godini
  • U rujnu s početkom nove školske godine 2005./2006. započelo se sa provodenjem projekta «Homeschooling « odobrenog od Ministarstva znanosti, ovaj projekt učenja kod kuće pohada 3 djece koja zbog različitih razloga nisu u mogućnosti pohadati redovnu nastavu
  • S Domom za odgoj djece i mladih iz Osijeka i Klubom mladih organizirali tečaj brake-dance za korisnike Doma i zajednice kao i ostalih zainteresiranih mladih iz grada, rujan
  • Od 31.08.- 4.09.2005. održana je manifestacija «Ja mogu « u sklopu projekta Zemlja bez granica.
   Manifestacija je promicala kreativnost mladih na području glazbe i plesa.
   U organizaciju Manifestacije osim brojnih glazbenika i umjetnika sudjelovao Dom za samostalno stanovanje za osobe sa teškoćama u razvoju koji su za ovu prigodu izradivali BUBAMARE – simbol Manifestacije , kolovoz

  • Humanitarna organizacija Kinder brauchen Frieden iz Njemačke donirala postavljanje centralnog grijanja stambenoj zajednici, kolovoz
  • Predstavnici stambene zajednice Staernegg iz Švicarske posjetili stambenu zajednicu, kolovoz
  • Od 1.07.-10.07.2005. organizirano ljetovanje korisnika zajednice u Kraljevici sa grupom mladih volontera iz SAD-ea, Essex

  • Posjet stambenoj zajednici u Mađarskoj, Balaton, lipanj
  • Sudjelovanje na II. simpoziju socijalnih radnika u Zadru 9.-10.05.2005. gdje je izložen rad stambene zajednice «Breza»
  • 7.05.2005. održana radionica izrade svijeća u Belom Manastiru u novoosnovanoj Udruzi LUNA

  • 30.04.2005. u Europskom domu u Vukovaru održana radionica izrade svijeća
  • 9.04.2005. održane radionica za reciklažu papira u Klubu mladih Tenja
  • Organiziran posjet predstavnika Latham Centers iz SAD-a stambenoj zajednici i ustanovama socijalne skrbi za djecu i mlade kao i posjet stambenim zajednicama u Švicarskoj , od 17.03.- 27.03.2005.

  • Održane radionice izrade svijeća u suradnji sa Udrugom TERRA PANONIA , u razdoblju od 24.02.- 8.03.2005. u Srednjoškolskom đačkom domu
  • Udruga financijski pomogla Dječjem vrtiću Mak izdati prvi godišnjak «Kako sam rastao u vrtiću»
  • 4.02.2005. održana je radionica u prostorijama Crvenog križa povodom Valentinova

  • Udruga za rad s mladima «Breza» uključila se u Slavonski forum za održivi razvoj u organizaciji Udruge Slap, predstavnica Udruge sudjelovala u radionicama o jacanju održivosti udruga kroz neprofitno poduzetništvo i medusektorsku suradnju
  • U siječnju 2005. počele pripreme za manifestaciju Zemlja bez granica koja je posvećena glazbenom i plesnom izričaju

 • 2004.

  • Povodom svečanosti za Dan grada u HNK Gradonačelnik dr Zlatko Kramarić uručio Brezi priznanje za : IZUZETNU KREATIVNOST I ORGINALNOST U SOCIJALNOJ SKRBI
  • 21.prosinca 2004. održana je «Božićna priča» u sklopu večeri «Brezinog svjetla» u kavani Waldinger . nastupili : vokalni sastav Moses, operna solistica Vesna Jajić, Sandra Mikulandra i dr.
  • 25.11-28.11.2004. Korisnici stambene zajednice zajedno sa odgojiteljima posjetili Švicarsku i proslavili rođendan prve švicarske korisnice koja je uspješno završila program

  Projekti u 2004. godini
  • Od 29.09. – 1.10.2004. sudjelovanje predstavnice Breze na prvoj Nacionalnoj konferenciji o volonterizmu , u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u Cavtatu.
  • Održano predavanje u Centru za savjetodavni rad MODUS, Zagreb, o stambenoj zajednici , studeni
  • U listopadu je u organizaciji Centra za kompost održana radionica recikliranja papira , tom prilikom korisnici naučili postupak recikliranja papira

  • Također u sklopu stambene zajednice provodi se projekt «Homeschooling « odobren od Ministarstva znanosti, ovaj projekt učenja kod kuće pohađa 3 djece koja zbog različitih razloga nisu u mogućnosti pohađati redovnu nastavu.
  • Predsjednica Udruge sudjelovala je u rujnu, u Glasgowu, na međunarodnom FICE kongresu gdje je predstavila svoj rad «Radno okupacijska terapija u sklopu stambene zajednice «Breza» .
  • Od 1.09 do 1.11.2004 u stambenoj zajednici volontirala psihologinja iz Njemačke i učitelj iz Švicarske

  • Od 31.08. – 4.09.2004. održana je manifestacija «Na mostu « u sklopu projekta Zemlja bez granica , u suradnji sa Gradskim poglavarstvom – Odjelom za promidžbu.
   Manifestacija je bila odlično posjećena, kroz radionice plesa, glazbe, kazališta… prošlo je oko 600 djece i mladih osječkih osnovnih i srednjih škola.
   U sklopu manifestacije oslikan je Dječji vrtić Mak , u oslikavanju su sudjelovali korisnici Doma za odgoj djece i mladeži te korisnici Udruge «Breza «, zajedničkom akcijom vrtić koji je bio išaran grafitima dobio je novi izgled.
   Manifestacija Zemlja bez granica, pobudila je veliko zanimanje, što je samo učvrstilo našu želju da ova manifestacija postane tradicionalna.
  • Grupa mladih volontera iz SAD-a, Massausetsa zajedno sa korisnicima stambene zajednice napravila temelje stolarske radionice, srpanj
  • U razdoblju od 10.07.-20.07.2004 organizirali smo ljetovanje u Kraljevici za 11 korisnika naše stambene zajednice ( od 10-20 godina ).

  • Kako je dio radno-okupacijskog programa i rad u vrtu , ove godine osobitu smo pozornost posvetili ekološkom uzgoju za što smo dobili potvrdu o ekološko uzgojenom voću i povrću.
  • U lipnju ove godine pokrenuli smo Savjetovalište za djecu i obitelj «Breza « gdje pružamo usluge savjetovanja kako korisnicima naše stambene zajednice tako i ostalim zainteresiranima.
   U sklopu savjetovališta vršimo obiteljsko savjetovanje, bračno i partnersko, individualno savjetovanje, grupnu podršku te edukaciju roditelja
  • U zajednici volontirala studentica Waldorfske pedagogije, svibanj

  • Započela izgradnja stolarske radionice pod voditeljstvom Petera Fluckigera, pedagoškog vježbenika iz Švicarske i korisnika stambene zajednice.
  • U travnju smo organizirali sa Gradskim poglavarstvom predavanje «Grad kao tržišna marka – Vizualni identitet i tranzicija» , predavanje je održano u suradnji sa trojicom eminentnih hrvatskih stručnjaka iz područja dizajna i arhitekture.
  • U veljači studijsko putovanje dvoje odgojitelja SAD-u, posjet Lattham School i The Home for Little Wonderers.

  • U siječnju ove godine volontirao švicarski državljanin
  • Uoči božićnih i novogodišnjih blagdana 2003., održan je niz radionica izrade svijeća u osječkim osnovnim školama : Jagoda Truhelka, Ljudevit Gaj ( djeca sa poteškoćama u razvoju ) , Fran Krsto Frankopan, August Šenoa, Franjo Krežma, Vladimir Becić ) , dječjem vrtiću Mak te u Gradskoj i sveucilišnoj knjižinici Osijek te Crvenom križu.
   Odaziv i rezultat održanih radionica bio je više nego dobar što potvrđuje da je u nekim školama i ustanovama održano više radionica.
   Svijeće nastale u radionicama bile su izložene na manifestaciji «Večeri brezinog svjetla» održanoj uoči Božica u osječkoj kavani Waldinger, koja se održala već drugu godinu, a namjera nam je da postane tradicionalna.