Udruga Breza | POSJET PREDSTAVNIKA TALIJANSKE ORGANIZACIJE PROGETTOMONDO MLAL U SKLOPU PROJEKTA ART & EARTH (ITALIJA-POLJSKA-HRVATSKA ZA BURKINU FASO)
18285
post-template-default,single,single-post,postid-18285,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

POSJET PREDSTAVNIKA TALIJANSKE ORGANIZACIJE PROGETTOMONDO MLAL U SKLOPU PROJEKTA ART & EARTH (ITALIJA-POLJSKA-HRVATSKA ZA BURKINU FASO)

Oduševili ih osječki kreativci!
U sklopu redovitih aktivnosti u realizaciji međunarodnoga projekta Art & Earth (Umjetnost & Zemlja) u koji je kao jedini predstavnik iz naše zemlje od kraja lanjske godine uključen i naš grad, predstavnici talijanske organizacije ProgettoMondo Mlal iz Italije, Gianni Cappalletto i Michel Magon posjetili su partnerske organizacije u ovome projektu – Udrugu za rad s mladima „Breza“ i Centar za predškolski odgoj Osijek. Tom su prilikom obišli i Osnovnu školu „Mladost“ kao jednu od ukupno pet škola (OŠ Višnjevac, OŠ Grigor Vitez, OŠ Retfala, OŠ Tenja) koje sudjeluju u didaktičko-kreativnim radionicama projekta. U radnom okruženju, zaokupljene ukrašavanjem plastičnih boca, dočekao ih je 4. razred i njihova učiteljica Janja Lučić koja je ujedno i edukatorica u projektu. Učenici su kroz pjesmu i ples pokazali svoje kreativne ideje u izradi boca koje simboliziraju njihove autoportrete u prenesenom značenju te se oslanjaju na ovogodišnju temu projekta o dostupnosti vode i hrane svim ljudima na Planeti noseći prigodni naziv „Čuvajmo boje vode“.

Osim učeničkih ideja, gosti iz Italije imali su prilike vidjeti i radove djece predškolskoga uzrasta posjetivši Dječji vrtić Sjenčicu koji je uz vrtiće Mak, Sunčica, Bubamara i Pčelica uključen u didaktičko-kreativne radionice u projektu, gdje su, u sličnome okruženju poput učenika škole Mladost, djeca napravila prava mala umjetnička djela. Njihova odgojiteljica, ali i edukatorica na projektu Mira Vego, istaknula je kako ideja ne nedostaje, a kroz kreativni rad djeca uče i o važnosti očuvanja vode te o drugim zemljama kojima voda nije dostupna.

Na kraju posjeta, talijanski su se predstavnici sastali i s ravnateljicom Centra za predškolski odgoj, Mirelom Svirač koja je zajedno s ravnateljicom Osnovne škole Retfala , Blaženkom Jelaš, predstavnica Nacionalnoga odbora projekta, te predstavnicom Grada Osijeka kako bi dogovorili daljnje korake oko realizacije projekta. Gosti iz Italije sastanak su iskoristili i za pohvalu do sada izvršenim aktivnostima te za sve kreativne ideje koje su Osječani predložili.

NEŠTO VIŠE O PROJEKTU
Podsjećamo da je riječ o projektu čiji je nositelj Grad Vicenza, a koji se osim u Osijeku, paralelno provodi i u poljskom gradu Czestochowi te talijanskoj Vicenzi. Projekt je usmjeren na edukaciju nastavnika, roditelje, djece i ostalih stručnih osoba o 1. Milenijskim ciljevima koji se odnose na očuvanje vode i borbu protiv siromaštva i gladi. Kroz projekt, osim edukacije i didaktičkih radionica, izradit će se i kratki film s porukama djece o značenje vode, a u sklopu kreativnih radionica ukrasit će se na tisuće plastičnih boca koje će se i javno prezentirati krajem kolovoza 2011. godine u sklopu Brezinoga projekta „Zemlja bez granica“ tvoreći na jednoj od osječkim ulica naziv „Čuvajmo boje vode“. To će biti odlična prigoda i za milenijsku fotografiju te nastupe djece iz raznih ustanova i organizacija. Kako je projekt i humanitarnoga karaktera, tako će sve uključene škole i vrtići iz sve tri zemlje organizirati prigodnu prodaju ukrašenih boca, a prikupljena sredstva namijenjena su školama u Burkini Faso.
Projekt će se provoditi još jednu školsku godinu kada će naglasak biti na edukaciji i borbi protiv gladi kroz multimedijalnom upoznavanje i prezentaciju Burkine Faso.

Više o projektu možete naći na www.breza.hr i na facebook profilu Art AndEarth Cro.