Udruga Breza | Tiskovna konferencija „ART & EARTH“
18323
post-template-default,single,single-post,postid-18323,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Tiskovna konferencija „ART & EARTH“

Na konferenciji za novinare u gradskom poglavarstvu moglo se čuti o projektu Art & Earth (Umjetnost i Zemlja). Projekt su predstavili ravnateljica Centra za predškolski odgoj Mirela Svirač, Blaženka Jelaš ravnateljica OŠ Retfala, Suzana Vargović – nacionalna kordinatorica projekta, Ivana Jurić predstavnica Regionalne razvojne agencije i gradonačelnik Osijeka, Krešimir Bubalo.

Projekt Art & Earth je pokrenut da bi razvijao svijest o očuvanju naše planete, klimatskim promjenama, ekologiji, pravu na hranu i vodu, borbi protiv siromaštva. Osmišljen je kroz sustav edukacije nastavnika i odgojitelja osječkih vrtića i osnovnih škola u području obrazovnih aktivnosti protiv siromaštva i gladi te kroz didaktičke i kreativne radionice na istu temu.

Evo što je na tu temu rekla Mirela Svirač:
Ponosni smo što u ovaj projekt ulazimo kao pridruženi partneri i što možemo uključiti što više djece predškolske dobi. Da ih osvijestimo da nisu svima u svijetu uvjeti za život jednaki, te da je primjerice voda negdje neprocjenjivo dragocjena. Sve ćemo to djeci pokušati približiti kroz razne edukativne radionice.

Gđa Suzana Vargović iz udruge Breza:
Mi smo uključeni kao jedan od partnera da uz pomoć Razvojne agencije radimo na edukaciji nastavnika i odgojitelja. Sam projekt će trajati do 2012. godine i u njega će biti uključeno preko 3000 djece. Djeci ćemo kroz program predstaviti problem siromaštva, pitke vode i gladi, uz poseban naglasak na te probleme u Burkini Fasso. Osim Osijeka u projekt su uključeni nositelj projekta grad Vicenza, talijanska organizacija ProgettoMondo Mlal, Gmina Miasto Czestochowa (Poljska), grad Czestochowa, organizacija Solstizio (Italija), Association Munuyu des Femmes de la Comoe( Burkina Fasso), grad osijek, Centar za predškolski odgoj i Udruga „Breza“.

O projektu i kako će se on implementirati u osnovne škole rekla nam je Blaženka Jelaš:
Projekt će osim u OŠ Retfala zaživjeti i u osnovnim školama Višnjevac,Tenja, Mladost i Grigor Vitez. Prvo će iz svake škole po jedan učitelj razredne nastave proći edukativni program pa će zatim svaki od tih učitelja prenijeti svoja znanja kolegama u školi. U projekt će biti uključeni isključivo učenici razredne nastave.

Gradonačelnik Bubalo se osvrnuo na bogatu i raznovrsnu suradnju sa nositeljem ovog projekta gradom Vicenzom. Naravno spomenuti su i financijski aspekti projekta.

Vrijednost cijelog projekta je 954.000 eura, a Grad Osijek sudjeluje sa 18 .000. No važno je reći da ovo nije projekt koji obuhvaća dva-tri djeteta već njih preko 3.000. Također uključit će se više od 200 odgojitelja i nastavnika, 50 mentora stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja, roditelji i članovi raznih udruga.

Djeca uključena u ovaj projekt moći će dati svoj kreativni doprinos na način da će ukrasiti jednu plastičnu bocu recikliranim materijalima kako bi simboličnom prodajom prikupili sredstva za djecu iz Burkine Fasso.

izvor: BraDra/Slavonija-info