Udruga Breza | Neformalnom edukacijom do novih, eksperimentalnih metoda u obrazovanju djece i mladih
17981
post-template-default,single,single-post,postid-17981,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Neformalnom edukacijom do novih, eksperimentalnih metoda u obrazovanju djece i mladih

Nakon uspješne suradnje i realizacije edukacijsko-didaktičkoga projekta “Art & Earth”/Umjetnost i Zemlja (2010.-2012.), budući gradovi prijatelji – Vicenza i Osijek, nastavljaju suradnju na novom europskom projektu pod nazivom “Youth4Earth”/Mladi za Zemlju.

Aktivnosti projekta usmjerene na eksperimentalne modele u neformalnom obrazovanju i 7. milenijske razvojne ciljeve (održivi razvoj), predstavljene su na danas održanoj tiskovnoj konferenciji u Poglavarstvu grada Osijeka. O važnosti projekta na globalnoj razini i suradnji triju gradova – Vicenza-Osijek-Czestochowa (Poljska) govorio je savjetnik za twinning aktivnosti iz Grada Vicenze, Giancarlo Pesce, naglasivši da su korisnici ovoga projekta djeca i mladi u dobi od 3 do 24 godine. Federica Fontana, iz ureda za europske javne politike Grada Vicenze izrazila je veliko zadovoljstvo partnerstvom u projektu te se zahvalila Regionalnoj razvojnoj agenciji na povezivanju dvaju gradova.

Projektne aktivnosti u Hrvatskoj zajednički provode Udruga za rad s mladima Breza i Grad Osijek što je, kako je naglasio zamjenik gradonačelnik Vladimir Ham, dobro uhodana suradnja.
Kroz projekt će se educirati 36 nastavnika, učitelja, odgojitelja, profesora i mladih iz područja dramskoga odgoja i ekologije u edukaciji jer su dramsko umijeće i vještine važni za promicanje održivoga razvoja te stvaranje platforme za provođenje novih projekata koji povezuju kazalište, edukaciju i ekologiju.

– Kazalište nudi mogućnost ne samo naučiti nešto novoga, već sve to i vidjeti, živjeti u boljoj budućnosti ili osjetiti posljedice neodgovornog ponašanja prema okolišu – rekla je nacionalna koordinatorica na projektu, Ivana Šibalić (Udruga za rad s mladima Breza).

Na kraju svake školske godine, u svakom od projektnih gradova, održat će se kampanja osvješćivanja kao javni događaj u kojemu će sudjelovati veliki broj građana, ponajviše djece i mladih. Osječki event održat će se tijekom Brezinog međunarodnoga festivala “Zemlja bez granica”.

U posljednjoj projektnoj godini objavit će se didaktički vodič za nove usluge obrazovanja o 7. milenijskim ciljevima te izraditi web platforma koja će povezati tri grada i tri edukacijsko-didaktička centra.
Projekt traje 36 mjeseci i provodit će se do travnja 2016. godine. Ukupna je vrijednost projekta 1.097.333 eura. Breza kao partner na projektu dobila je 163.754,00 eura bespovratnih sredstava (od ukupnoga iznosa od 218.339,00 eura). U sufinanciranju projekta s 12.000 eura sudjeluje udruga Breza, a Grad Osijek sufinancira projekt u iznosu od 43.760 eura.