Mobilni obrazovno-kulturni centar za djecu i mlade MOKUC
koji je Udruga Breza osmislila i pokrenula u ljeto 2015. godine,
prava je atrakcija gdje god se pojavi.

Osmišljen kao spoj kulture i edukacije zajedno sa svojim korisnicima – djecom i mladima, nudi različite kreativne radionice, prezentaonice u preuređenoj crvenoj kamp kućici koja putuje po kvartovima, prigradskim naseljima i ruralnim područjima Osječko-baranjske županije.
Osiguravanjem dostupnosti kulturno-obrazovnih sadržaja djeci i mladima gdje je ona izostala ili nije dovoljno zastupljena, realiziraju se razne aktivnosti.
 • Tako smo tijekom kolovoza 2015. posjetili Donji grad i upoznavali se s japanskom kulturom i tradicijom – pjevali na japanskome, glumili u kazalištu sjena, plesali szme.
  Nakon toga posjetili smo prigradsko naselje Tenju i tamo predstavili slikovnice, čitali priče, a potom se zaputili u naselje Vijenac Ivana Meštrovića i u dvorištu škole nastavili provoditi kreativne radionice poput izrade putujućih pomagala, gigantskih balona, putovanja zvuka i dr.
 • U rujnu smo bili u naselju Sjenjak gdje je održana plesna radionica, kazališna predstava za djecu i mlade te nekoliko zanimljivih instalacija.
  Na jednom od trgova u središtu grada MOKUC se vješto prerušio u putujući poštanski ured i omogućio djeci osnovnih škola pisanje pisama, lijepljenje poštanskih markica i slanja istih.
 • Ne zaboravljajući manjinska društva, u jednom od osječkih parkova, ugostili smo Romsko kulturno-umjetničko društvo iz Darde koji su nas naučili tradicionalne romske plesove, plesti košare i dr., a bilo je tu i raznih drugih radionica poput pantomime i žongliranja za mlade.

 

 • Park prirode Kopački rit, tj. selo Kopačevo bila je listopadska postaja MOKUC-a kada su posjetitelji, među ostalim, mogli promatrati biljni svijet pod mikroskopom u za tu prigodu postavljenom biolaboratoriju.
 • Posljednje putovanje u 2015. bilo je u prosincu kada smo se posvetili općini Erdut gdje su održane kreativne radionice i božićna predstava.
 • Tijekom 2016. godine, zahvaljujući podršci Grada Osijeka, MOKUC je nastavio putovati…
  Svi su sadržaji realizirani u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Muzejom Slavonije Osijek, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Udrugom GEKKO, JU PP Kopački rit, OŠ Vijenac, OŠ Tenja, OŠ iz Erduta, Udruženjem izviđača Slavonski hrast, pojedincima, studentima i volonterima.
 • U svim ponuđenim sadržajima do sada je sudjelovalo više od 700 djece i mladih, ali i isto toliko roditelja, baka, djedova, braće, sestara.