Udruga Breza | Aktivni mladi protiv nasilja
14293
post-template-default,single,single-post,postid-14293,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Aktivni mladi protiv nasilja

U petak i subotu, 25./26. svibnja, 20 mladih iz Međimurske županije sudjelovalo je na studijskom putovanju u Osijeku u sklopu projekta udruge Zora “Aktivni mladi protiv nasilja”.

Prvi dan posjeta mladi su se upoznali s radom Socijalno – terapijske zajednice Udruge Breza u Čepinskim Martincima te imali priliku pridružiti se mladim iz Zajednice u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

Drugi dan mladi su sudjelovali na radionici forum teatra koja je bila organizirana u Eko centru Zlatna Greda. Forum teatar je osmislio Augusto Boal kao metodu gdje sudionici uče kako mijenjati svijet rješavajući probleme koji se javljaju u zajednici. Kroz dogovor grupe mladih su definirale probleme koje su imali u školi sa svojim vršnjacima. Teme koje su ovom metodom obradili bile su vršnjačko nasilje i vršnjački pritisak koje su kasnije prezentirali kroz glumu. Ono što je karakteristično za forum teatar je da se nakon uvodnog prikazivanja problema, problem još jednom prikazuje u formi predstave te se poziva publika da reagira na problem i pokuša ga riješiti intervencijom. Kada se sudionici nađu u realnosti u situaciji koja je isprobana u teatru, javit će im se želja da budu proaktivni jer će imati više samopouzdanja prilikom rješavanja konflikta na nenasilan način.

Ovo je jedna od niza aktivnosti kojima se grade kapaciteti mladih u borbi protiv vršnjačkog nasilja.