U Staroj pekari održana panel rasprava o osjetljivim i kontroverznim temama u obrazovanju

Udruga za rad s mladima Breza organizirala je panel raspravu namijenjenju srednjoškolcima i njihovim nastavnicima pod nazivom Sve što ste htjeli znati o osjetljivim temama u obrazovanju, a niste se usudili pitati koja je održana danas (utorak) u prostoru Stare Pekare.

U raspravi su sudjelovali učenici i nastavnici III. gimnazije i Medicinske škole Osijek te panelisti – Hrvoje Potlimbrzović s Odsjeka za filozofiju i Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskoga fakulteta u Osijeka, Daniela Šincek, s Odsjeka za psihologiju istoga fakulteta, Ivana Milas iz Nansen dijalog centra Osijek te Mirna Šostarko iz Inicijative Mladforma.

Razvijajući inovativne modele u podučavanju nastave povijesti i tema svjetskih ratova u sklopu trogodišnjega Erasmus + projekta WORTHY – WORld wars Toward Heritage for Youth, stvorila se potreba javno progovoriti i o drugim osjetljivim i kontroverznim temama s kojima se učenici i nastavnici susreću tijekom obrazovanja, odnosno u obrazovnom procesu. Teme iz područja ljudskih prava, različitih načina prehrane, odabira zanimanja i/ili utjecaja roditelja na njih, glasovanje na izborima i aktivizam mladih u lokalnoj zajednici, samo su neka od područja o kojima se govoroilo tijekom panel rasprave. Najviše zanimanja izazvalo je sadržajno određivanje onoga što je osjetljivo, a što kontroverzno te različitosti u reagiranju i emocionalnom procesuiranju takvih tema.

Na kraju panel rasprave i brojnih upita i komentara učenika i nastavnika, svi su panleisti izrazili želju i potrebu za održavanjem takvih događanja na istu ili sličnu temu koja i u mladih i odraslih osoba pobuđuje interes i želju za razmjenom znanja i iskustava.