Počela usluga poludnevnog boravka u Vukovaru

Svi se slažemo da je prevencija najvažnija i da je vrlo teško postići dobre rezultate u odgoju i obrazovanju djeteta kada se pojave značajniji problemi i poteškoće.

Upravo zbog prevencije problema u ponašanju organiziran je program poludnevnog boravka u Vukovaru za djecu osnovnoškolske dobi.

Sa 16 -toro djece u dobi od 7 – 13 godina u poludnevnom boravku radi troje stručnjaka na principima doživljajne pedagogije. Program uključuje pomoć u učenju, razvijanje socijalnih vještina, radnih i higijenskih navika, usvajanje vrijednosti poput uključivosti, uvažavanja različitosti, poštovanja drugih živih bića, nenasilnu komunikaciju, ekološku osviještenost i sl.

Metode rade temeljene su na iskustvenim sadržajima poput kuharske radionice, sadnje i uzgoja vlastitog povrća u malom vrtu, kreativnih radionica, učenja kroz igru, igru i pričanje priča kao put do usvajanja socijalnih vještina, individualnim i grupnim razgovorima, njezi i brizi o biljkama i pticama iz neposredne okoline, održavanju higijene prostora kroz podjelu manjih odgovornosti primjerene dobi i sl.

Za što bolji rezultat u radu s djecom važno je i uključivanje roditelja. Suradnji s roditeljima i drugim skrbnicima pridajemo veliku pozornost baš kao i suradnji sa učiteljicama i drugim stručnim suradnicima u školi. Tako umreženi, zajedno stvaramo pozitivnu okolinu i utjecaj na svako pojedino dijete.

Djeca u poludnevni boravak rado dolaze, a pozitivni rezultati su vidljivi na tjednoj razini. To je ujedno i najveća nagrada i motivacija za nas koji smo posvećeni ovom programu. U konačnici, na dobitku je cijela zajednica jer svako dijete prenosi svoja pozitivna iskustva na svoju obitelj, druge učenike u školi, susjede s kojima se druže u slobodno vrijeme i šire.

Izvrsno je iskustvo vidjeti da ovakav program uistinu mijenja društvo na bolje.