Udruga Breza | POP-UP PIKNIK u Etno kući Habjanovci
14196
post-template-default,single,single-post,postid-14196,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

POP-UP PIKNIK u Etno kući Habjanovci

Muzej Slavonije i Udruga za rad s mladima Breza organizirali su POP UP PIKNIK koji se održao u Etno kući Habjanovci u petak 20. travnja 2018.

POP UP PIKNIK se održao povodom međunarodnog projekta „Grandma’s Story“ financiran iz programa Europske unije Erasmus+. Cilj projektnih aktivnosti je uključiti mlade osobe – izbjeglice i migrante – u rad i aktivnosti lokalne zajednice kroz razvoj vještina u interpretaciji, razumijevanju i vrednovanju kulturne baštine i medija u okruženju koje je tolerantno i puno raznolikosti. Bitan dio ove aktivnosti jest prikupljanje bakinih priča koje ukazuju na različitosti među kulturama, ali jednako tako i na važnost uvažavanja raznolikih kulturalnih temelja.

Organizacija POP UP PIKNIKa jedna je od projektnih aktivnosti. Etno kuća Habjanovci je bila mjesto susreta projektnih partnera i mladih. Partneri u projektu, Muzej Slavonije i Udruga za rad s mladima Breza, surađivali su s studentima Filozofskog fakulteta i Odjela za kulturologiju. Također, u projektu sudjeluju i žene koje su podijelile svoje priče, a jedna od njih je Caterina Novoselić iz Habjanovaca, francuska Šokica i habjanovačka snaha.

Kuća je sagrađena davne 1904. godine kao obiteljski dom habjanovačke obitelji Rešetar, no godinama je bila zapuštena i prepuštena propadanju. Caterina je kuću kupila, a kao velika zaljubljenica u stare običaje, tradiciju i folklor bizovačkog kraja i posebice Habjanovaca, odlučila je nakon nekog vremena obnoviti ju u autentičnom stilu slavonske tradicijske graditeljske baštine. Kuća je zaštićena kao spomenik kulture. Prema uzoru na arhitekturu prije više od jednog stoljeća, obnovljena su kola, štagalj, ambar, bunar, čardak i svinjci, te kapija na ulazu u dvorište koje je popločeno ciglama. Ograda oko parcele izgrađena je od pletera od šiblja, a mostić od ceste do kuće od drva. Kuća je rađena isključivo blatom i pljevom kao nekada, a u njoj su sada uređeni soba, kuhinja, kijer i ganjak. Posebna atrakcija u njoj je rekonstruirano otvoreno ognjište te sazidana peć, a ispunjena je starinskim namještajem koju je za ovu namjenu Caterina brižljivo nabavljala godinama. Etnokuća Habjanovci preuzima funkciju muzeja van muzeja, muzeja na otvorenom, eko muzeja.