Trening za organizatore Živih knjižnica

Sudjelovali smo u „Treningu za organizatore Živih knjižnica“ koji Grupa „Hajde da…“ realizira u suradnji s partnerima: Bonsai, Hrvatska; Partnerstvo za ideje, Kosovo; Subverzivna fronta, Sjeverna Makedonija; Nezavisna Zenica, Bosna i Hercegovina; NVO “Portret”, Crna Gora i SloMo, Slovenija.

Cjelotjedni trening odvijao se u ugodnom okruženju Ekološkog Centra Radulovački u Sremskim Karlovcima, Republika Srbija. Opći cilj ovog projekta je uključiti udruge i mlade iz zemalja bivše Jugoslavije koji rade na području zaštite i promicanja ljudskih prava, socijalnog uključivanja, interkulturalnog dijaloga i suprotstaviti se predrasudama i diskriminaciji u svojoj zajednici pomoću metode Living Library.

Projekt je sufinanciran iz programa Erasmus+ Europske unije.

Što je Živa knjižnica? 🙂

Živa knjižnica je alat koji se pokušava suprotstaviti predrasudama i diskriminaciji. Djeluje kao obična knjižnica: posjetitelji mogu pregledavati katalog za dostupne nazive, odabrati knjigu koju žele pročitati i posuditi je na ograničeno vrijeme (30 minuta. Nakon čitanja vraćaju knjigu u knjižnicu i, ako žele, mogu posuditi drugu. Jedina razlika je u tome što su u Živoj knjižnici knjige ljudi, a čitanje se sastoji od razgovora. Imamo i knjižničare, volontere, promotore, rječnike i koordinatora Žive knjižnice.Slogan ove metode već je dobro poznat: Ne sudi knjigu po koricama.