Umrežavanje sa strukovnim MFR školama u Francuskoj

Zajedno s pročelnicom Upravnoga odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije, Mirandom Glavaš-Kul te predstavnicama Srednje škole Antuna Horvata iz Đakova i Srednje škole Beli Manastir, sudjelovali smo u terenskom posjetu dvjema MFR školama u francuskoj regiji Champagne. Posjetili smo poljoprivrednu školu u Giongesu u ruralnom području francuske koja broji 150 učenika i učenica koja se obrazuju za zanimanja uzgajivača konja i vinogradara, odnosno proizvođača šampanjca te strukovnu školu u Vertusu koja 50 ak učenika i učenica obrazuje za pomagačka zanimanja poput njege u kući, podrške u vrtićima, socijalnoga rada.
Također, susreli smo se i s ustanovama gdje mladi obavljaju praksu poput staračkoga doma i restorana u Epernayju, ali i s donositeljima odluka u Vertusu koji su predstavili veliki projekt “Mali gradovi za sutra” koji uključuju revitalizaciju napuštenih i zapuštenih prostora i stavljanje u funkciju istih za dobrobit stanovnika zajednice.
Ono što je najvažniji zaključak posjete je suradnja među školama kroz razmjenu osoblja i učenika koja je dogovorena već za 2024. godinu.
Ovaj je posjet dio Erasmus + projekta VET4Change.