Vremeplovom kroz Zemlju bez granica

Vremeplovom kroz Zemlju bez granica

Najveći obiteljski festival otvara svoja vrata krajem kolovoza 

Nešto više od 50ak dana dijeli nas do početka najvećeg obiteljskog festivala Zemlja bez granica. Ovogodišnji manifestacijski naziv Vremeplov odvesti će nas u čarobna vremenska razdoblja, maštovite radionice i bogat kulturno-glazbeni program koji će se ove godine održati od 26. do 31. kolovoza u Perivoju kralja Tomislava.

Na konferenciji za novinare predstavljen je program koji će okupiti 40 umjetnika iz čak sedam zemalja, a 30-ak radionica tijekom pet dana otvorit će vrata djeci predškolske i školske dobi.

Ovo je prva godina u kojoj nemamo radionica unutar škola, nego će se sve aktivnosti odvijati u Parku gdje ćemo napraviti jedan poseban grad – grad u kojemu su djeca umjetnici i kreativci koji stvaraju Vremeplov. Ovogodišnja tema je putovanje kroz vrijeme, a stavit ćemo i naglasak na korištenje isključivo prirodnih materijala. Tako će svi sudionici Zemlje bez granica moći izgraditi svoj vremenski stroj, sudjelovati u radionicama žongliranja, pantomime, kazališta sjena, izrađivati skulpture, a uz bogati gastronomski program usvojiti i vještine malo drugačijeg pripremanja hrane. Prijave su otvorene od danas, a svako dijete je dobrodošlo.“ – istaknula je Suzana Vargović, idejna začetnica Zemlje bez granica i predsjednica Udruge za rad s mladima Breza.

Da je Zemlja bez granica mjesto koje razvija kvalitetne i kreativne programe za djecu na području cijele županije istaknuo je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić – „Prošle godine započeli smo s projektom „Županija prijatelj djece“, a Zemlja bez granica jedna je od manifestacija koju Osječko-baranjska županija podržava. Djeca su naša budućnost, njihovom odgoju ne trebamo pristupati šablonski već poticati kreativnost i pripremiti ih za život, a upravo je Zemlja bez je granica festival koji potiče kreativnost i stvaralaštvo.“

 

Grad Osijek već dugi niz godina podržava organizaciju Zemlje bez granica, a kako je ona postala i brend grada Osijeka svjedoči činjenica da se sve veći broj djece, roditelja i stručnih suradnika uključuje u njezine aktivnosti. Time grad Osijek zaista postaje ugodno mjesto za život – „Vjerojatno nema čovjeka u Osijeku koji ne zna što predstavlja Zemlja bez granica. Ovo je festival koji spaja obitelji, povezuje generacije, potiče kreativni turizam u Osijeku i regiji, a naposljetku umrežava institucije i udruge koje djeluju u našoj lokalnoj zajednici.“ – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota.

Razvijanjem različitih programa za djecu, mlade i obitelj stvara se slika Osijeka kao poželjne turističke destinacije koja tijekom Zemlje bez granica ugosti velik broj umjetnika i stručnih suradnika iz Hrvatske i regije, goste iz susjednih zemlja i djecu i mlade iz cijele županije. „Zemlja bez granica je brend grada Osijeka koja doprinosi njegovoj afirmaciji na području turizma. Dokazali smo da smo dobri u sportskom i kulturnom programu, a samo sinergijsko djelovanje može iznjedriti odličan festival kao što je Zemlja bez granica.“ – istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek.

 

Na preporuku Grada Osijeka ove godine Zemlju bez granica podržat će i Zagrebačka banka u iznosu od 80.000 kuna, Osječko-baranjska županija izdvojila je u sklopu projekta „Županija prijatelj djece“ 50.000 kuna, a Turistička zajednica Grada Osijeka osigurat će potrebna sredstva za promociju festivala kao turističke destinacije.

Pred sam početak školske godine najmlađi i njihovi roditelji moći će uživati u pet dana najčudesnije Zemlje koja grad Osijek pretvori u jednu od najpoželjnijih mjesta za život. Festival je tijekom 14 godina okupio preko 400 umjetnika, pedagoških voditelja, 200 kreativaca raznih struka, preko 700 vrijednih volontera i više od 30.000 djece i mladih.

Prijave na radionice su otvorene, a prijaviti se možete na http://www.zemljabezgranica.com/