Završila Zemlja bez granica- Vremeplov

                Zemlja bez granica
– mjesto u kojemu možemo što želimo –

Tjedan dana kreativnosti, mašte i stvaralaštva pretvorilo je Perivoj kralja Tomislava u mjesto na kojemu svatko želi biti. Zemlja bez granica ove je godine okupila velik broj djece, mladih i roditelja koji su tijekom šest dana bezgranične priče uživali u više od 30 programa – kreativne radionice, performansi, glazbeni nastupi, igrokazi i plesni performansi.

Kako u Zemlji bez granica nema pravila tako je pretposljednjeg dana najvećeg obiteljskog festivala slijedila prezentacija svih radionica koje su cijeli tjedan vodile najmlađe u drugačija vremenska razdoblja. Uz svjetlosne efekte koji su obojali krošnje drveća i stvorili jedan kreativan vremeplov, posjetitelji su mogli uživati u kazalištu sjena, klaunskoj školici, pantomimičarima, štularima, novom osječkom mostu od špage, oslikanom vremeplovu, odjeći iz prošlosti, DJ radionici, školi skateboardinga…
U petak su pozornicu Zemlje bez granica upotpunili nastupi Punch Line Group, Spiraal ples, Zboropjev, plesna skupina Venera, DJ Max i polaznici, projekcije digitalnih priča polaznika radionice Osijek mog djetinjstva, plesni performans Krijesnica, Froom, Afrički ples i prezentacija bubnjarske radionice pod vodstvom Branka Trajkova Traka. Najmlađi su uživali u zanimljivom nastupu teatra Poco Loco nakon kojeg je posjetitelje festivala oduševio nastup Beat Bustersa – zanimljivih glazbenika koji su u interaktivnom nastupu dopustili da posjetitelji sami kreiraju glazbu na njihovim odijelima iz budućnosti. Petak je završio nastupom DJ Max-a, a subota prijepodne bila je rezervirana za Jutarnju peticu – utrku građana i Sportsku muvaru – sportski program koji je okupio sportske klubove i udruge. Tako su posjetitelji mogli naučiti osnove mačevanja, atletike, nogometa, joge, biciklizma i gimnastike. Subota poslijepodne bila je rezervirana za radionice za koje nije bila potrebna ranija prijava, a najmlađi su mogli izrađivati seoske košare, zastavice, životni vremeplov, zaplesati disco i zumbu, naučiti glumiti i jedriti u prošlost.

Glazbeno-umjetnički program posljednjeg dana festivala donio je sjajne nastupe osječkih plesnih kubova. Tako su sa svojim plesnim akrobacijama prašinu u parku digli – Cheerliding klub MIDAL, Plesni studio Wings, Plesni klub Broadway, Plesni klub Kick, Plesni studio Illusion uz zanimljiv plesni performans Početnica Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića i dokumentarni film Moj način.
U prostoru Perivoja predstavili su se i festival TARDICA, Artroom šator s Udrugom Zvono, Allungom, Stay Clay i Verebena Handmades, a u sklopu festivala bajki Jasna Held pripovijedala je bajke u Bajkošatoru.
Posljednji dan Zemlje bez granica donio je i nastup Aklee Neon – osebujne osječke glazbenice koja se savršeno uklopila u ambijent parka, a nakon njezinog nastupa glazbenim vremeplovom provozao nas je DJ Brka.
Zemlja bez granica ove je godine okupila 40 umjetnika iz čak sedam zemalja (Njemačka, Slovenija, Mađarska, Poljska, Italija, Švicarska, Burkina Faso), a 30-ak radionica tijekom pet dana otvorilo je vrata djeci predškolske i školske dobi.