Udruga Breza | Mladi iz Breze, Klasja i III. Gimnazije sudjelovali na “Plutajućoj konferenciji”
18422
post-template-default,single,single-post,postid-18422,single-format-standard,qode-news-1.0.2,,qode-page-loading-effect-enabled,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Mladi iz Breze, Klasja i III. Gimnazije sudjelovali na “Plutajućoj konferenciji”

Na kruzeru MD Delta Star, od 21. do 23. lipnja održana je “Plutajuća konferencija” u čijoj je organizaciji sudjelovala Udruga Breza te njemačka Zaklada AGAPEDIA i Mreža organizacija MODS – Mreža organizacija za decu Srbije iz Niša.
Udruga Breza, Zaklada AGAPEDIA i MODS ovom su konferencijom nastavili suradnju započetu prije dvije godine u Ulmu i Dalju.

Na konferenciji je uz mlade iz Srbije, Rumunjske, Bugarske i Njemačke, sudjelovalo i 24 Osječana – mladi iz Socijalno-terapijske zajednice Breza, iz Dječjega doma Klasje, III. gimnazije Osijek te volonteri uključeni u EU projekt „Mogući svijet“ na kojemu je Breza partnerska organizacija. “Plutajuća konferencija” donijela je informacije o dosadašnjim aktivnostima u sklopu Dunavske inicijative “Donauwendel”, no otvorila je i nekoliko značajnih tema poput potrebe za dodatnim osnaživanjem udruga civilnog društva i ustanova iz država Dunavske regije koje pružaju socijalne usluge za djecu i mlade.

Konferencija je bila podijeljena na dva dijela: dramsku radionicu pod vodstvom osječkog kazališnog redatelja Ivana Kristijana Majića i tzv. World Caffee koji su činile tri teme: „volonterizam kao izazov i mogućnost“, „neformalno učenje i mobilnost“ pod vodstvom Osječana Kristine Babić i mr.sc. Zorana Vargovića, te „dualna profesionalna edukacija“. Usporedbom zakonskih i socijalnih okvira u različitim državama Dunavske regije uočeno je više sličnosti nego razlika u odnosu prema socijalno ranjivim skupinama, no ključni su zaključci konferencije potreba za otvaranjem novih edukativnih modela za djecu i mlade koji se ne temelje samo na teorijskoj nastavi, nego uključuju praksu i iskustveno učenje najmanje pola od ukupnog fonda nastavnih sati.

Drugi je zaključak taj da se ovakva suradnja ustanova i udruga treba nastaviti, i to ne samo na nacionalnoj i transnacionalnoj, već i na razini Dunavske regije.

O PLUTAJUĆOJ KONFERENCIJI

(http://www.danubecc.org/index.php?pg=events-activities&event=Danube%20Floating%20Conference)

“Plutajuća konferencija” ove je godina okupila više od 500 gostiju iz cijele Dunavske regije, koji se uključuju i napuštaju je na različitim lokacijama od Delte (prostor gdje Dunav utječe u Crno more), do Beča, a raspravljaju u različitim pod-konferencijama o šest tematskih dijelova.

Ove događaje i pod-konferencije zajednički su pripremili EUSDR PA3, Njemački nacionalni turistički odbor, Forum mreža Alpbach, Parlament Srbije, Njemačko veleposlanstvo u Beogradu, Ministarstvo turizma Bugarske, Državno ministarstvo Baden-Wuttemberga i Zaklada AGAPEDIA Jurgena Klinsmanna, uz podršku GIZ/DCC i Europske akademije Berlin. Ove godine “Plutajuća konferencija” fokusira se na brendiranje, upravljanje održivim turističkim destinacijama, prekograničnu suradnju u Dunavskoj regiji, makro-regionalne strategije, izgradnju kapaciteta i umrežavanje.

DONAUWENDEL – Youth in Transition Project (Projekt: Mladi za promjenu)

Zaklada Agapedia Jurgena Klinsmanna pokrenula je “Donauwendel” – Dunavsku inicijativu umrežavanja udruga i mreža koje se bave pružanjem socijalnih usluga i brigom o drugima kako bi osnažene stvorile platformu za generiranje zajedničkih projekata i ideja, te pozitivnih promjena u društvu. Nakon prvog inicijalnog sastanka u Ulmu, Hrvatska i Dalj bili su prva destinacija obilaska Dunavske regije s ciljem pronalaska potencijalnih partnera za buduće zajedničke projekte.

Ova je inicijativa tek mali dio sveobuhvatne Dunavske strategije čiji je glavni cilj prosperitet i poboljšanje kvalitete života za približno 115 milijuna ljudi Dunavske regije, a nastala je kao reakcija na primarne fokuse Dunavske strategije – ekonomiju, te kulturu i turizam. Članovi inicijative smatraju kako socijalne usluge, njihov razvoj i unaprjeđenje trebaju biti sastavni dio aktivnosti u sklopu Dunavske strategije.