Program doživljajne pedagogije na otoku Ižu

U sklopu projekta Isključi se! proveli smo program doživljajne pedagogije pod nazivom Pet dana bez ekrana u prostoru Udruge Breza na otoku Ižu. U programu su sudjelovale učenice drugih razreda Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” i djevojke iz Socijalno-terapijske zajednice.

Program je osmišljen, ali i proveden po principima doživljajne pedagogije i radne terapije uz minimalnu upotrebu tehnologija i ekrana općenito, tako da su djevojke uz dnevne aktivnosti, radionice, ali i zaduženja koristile mobilne uređaje samo 15 minuta dnevno, dok je upotreba ostalih ekrana bila u potpunosti onemogućena. Dan se sastojao pripremom zajedničkih obroka (doručak, ručak, večera), održavanjem zajedničkog prostora urednim, zatim grupnim radionicama koje počivaju na diskusiji, dijeljenu vlastitih dojmova i doživljaja, slobodnim i iskrenim asocijacijama, ali i vremenu predviđenom za odmor, razmišljanje, uživanje, šetnje, planinarenje i punjenje baterija uz more. Kao posljedica smanjene upotrebe ekrana proizašlo je vraćanje nekim starim i zanemarenim hobijima poput crtanja, pisanja, pjevanja, igranja društvenih igara i krucijalnog zajedničkog druženja i dijeljenja iskustava. Uz cjelokupni program i aktivnosti, jedan dan smo iskoristili za upoznavanje novih znamenitosti tako što smo posjetili gradove Zadar i Skradin, ali i Nacionalni park Krka.

Ova objava izrađena je uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta davatelja.