Drugo studijsko putovanje u Švicarsku

Početkom studenog mjeseca organizirano je drugo studijsko putovanje u Švicarsku u trajanju od četiri dana. Na stručnom putovanju sudjelovali su provoditelji socijalnih usluga i donositelji odluka na lokalnoj i državnoj razini. Osim dvije odgajateljice iz socijalno-terapijske zajednice Breza i dvoje odgajatelja iz poludnevnog boravka u Vukovaru te  predsjednice Udruge, na putovanju su bili i predstavnici Grada Vukovara, županije Vukovarsko-srijemske i Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Svi zajedno sudjelovali smo na stručnim skupovima i prezentacijama o švicarskim uslugama iz područja socijalne skrbi o djeci i mladima. Uvidjeli smo da su njihove usluge izuzetno diferencirane te da postoje razni oblici smještaja korisnika u udomiteljske obitelji, ustanove za krizne intervencije, ustanove zatvorenog ili poluzatvorenog tipa, organizirino stanovanje uz podršku, male stambene zajednice, stambene zajednice u nenaseljenim ili slabo naseljenim područjima i sl.

Također je bilo zanimljivo saznati na koji se način financiraju sve ove usluge te da postoji jasan cjenik za svaku navedenu uslugu, a pružatelji usluga su u ravnopravnom položaju na tržištu rada. Pružatelji usluga su udruge, zaklade, udomitelji i organizacije koje nisu državne. Davnih sedamdesetih godina Švicarska je provela proces transformacije velikih institucionalnih oblika smještaja poput naših Domova za odgoj i Domova za djecu i mlade s poremećajem u ponašanju, dok se kod nas tek stidljivo naziru prvi počeci transformacije….

Putovanje je bilo iznimno korisno za sve sudionike, nadahnuti smo i spremni učiniti sve što je moguće da bismo u Hrvatskoj formirali održive oblike barem neke od socijalnih usluga za djecu i mlade.