Izjave kandidata o viziji civilnoga društva

Na adresu MOTUS-a stigli su odgovori i izjave petero kandidata/kinja, redom kako su pristizali: kandidata za župana Ivana Anušića, kandidatkinje za gradonačelnicu Katarine Kruhonje, kandidata za gradonačelnika Gorana Kušeca, Miroslava Vaneka i Berislava Mlinarevića. Sa žaljenjem konstatiramo kako se pozivu nisu odazvali svi kandidati i kandidatkinje.
Svjesni kako predizborna obećanja imaju manju težinu od političke prakse koja može uslijediti, pozdravljamo inicijativu svih kandidata koji su reagirali i svojim javnim stavom potvrdili vrijednosti i značaj civilnog društva.
Važno je još jednom naglasiti kako je ova akcija Platforme MOTUS potaknuta općom situacijom i dosadašnjim iskustvom koji, nažalost, ukazuju na nedovoljno prepoznate dobrobiti organizacija civilnog društva za društveni razvoj, za korištenje EU fondova kao i na suženi prostor za ostvarenje strukturiranog dijaloga i utjecaja na kreiranje javnih politika i donošenje odluka. Ukupno nepovoljno okruženje utjecalo je na održivost organizacija civilnog društva, a time i na oslabljeni utjecaj za odgovor na brojne potrebe i probleme s kojima se lokalne zajednice i društvo suočavaju.
Vjerujemo da će u budućnosti biti važno osigurati snažan angažman civilnog društva, jer nas društveni trendovi upućuju na potrebu daljnje demokratizacije društva, veće inkluzije i integracije isključenih i marginaliziranih skupina u društvu, suvremenog obrazovanja, inovativnosti kao i izrazito brze i fleksibilne reakcije na promjene u okruženju, poput nejednakosti, negativnih demografskih trendova i klimatskih promjena. S obzirom na dosadašnju praksu odnosa prema organizacijama civilnoga društva, velika je mogućnost da ovi potencijali ostanu neiskorišteni.
𝗚𝗿𝗮đ𝗮𝗻𝗲 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘃𝗮𝗺𝗼 𝗱𝗮 𝘀𝗲 𝘂 𝘀̌𝘁𝗼 𝘃𝗲𝗰́𝗲𝗺 𝗯𝗿𝗼𝗷𝘂 𝗼𝗱𝗮𝘇𝗼𝘃𝘂 𝗻𝗮 𝗼𝘃𝗲 𝗶𝘇𝗯𝗼𝗿𝗲.