Treće studijsko putovanje u Švicarsku

Krajem studenog organizirali smo i treće planirano studijsko putovanje u Švicarsku.
U Švicarsku su se po nova iskustva ovaj puta uputile voditeljice praktične nastave sa studija psihologije iz Osijeka, studija socijalnog rada iz Osijeka i sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.
Tema ovog studijskog putovanja je bila edukacija stručnjaka. Cilj putovanja je bio edukatorima iz Hrvatske omogućiti da vide na koji način su uređeni studijski programi u Švicarskoj koji obrazuju buduće stručnjake iz područja socijalne skrbi. U našem su obrazovnom sustavu naglašena teoretska znanja dok su praktična znanja i vještine vrlo malo zastupljene. Švicarski obrazovni sustav funkcionira na sasvim suprotan način, veći dio obrazovanja usmjeren je na praktične nastavne sadržaje što nakon završenog fakulteta njihove studente čini apsolutno sposobnima za uključivanje u radne procese i rad s korisnicima.
Ovim putovanjem omogućeno je sudionicima da vide različite oblike kriznih intervencija kod djece i mladih kao i oblike nastavnih procesa koji se provode na studijima pedagogije i socijalnog rada u Švicarskoj.
Švicarski stručnjaci i kolege nesebično su podijelili svoja znanja i iskustva te kao najveću vrijednost u studijskim programima istaknuli upravo dominantnost praktične nastave.
Naše su edukatorice dobile uvid u nove mogućnosti, ideje i perspektive kao i veliku želju da u budućnosti doprinose promjenama za dobrobit budućih stručnjaka i njihovih korisnika.