PROJEKT: OSIJEK – GRAD DOBRIH PORUKA

„Osijek – Grad dobrih poruka“ je inicijativa mladih u kojoj je bio cilj, kroz akciju na društvenim mrežama, uz potporu medija, te kroz radionice u udrugama civilnog društva i javnim ustanovama, sakupiti što veći broj osobnih, pozitivnih i inspirativnih poruka koje su osmislili građani Osijeka svih uzrasta (od 3-93 i više).

U velikoj volonterskoj akciji, koja je slijedila nakon odabira najboljih poruka, mladi iz generacije Millennialsa (mladi rođeni između 1980. i 1995.) ispisali su te inspirativne poruke (pomoću špranci) na različita mjesta u gradu Osijeku (stare fasade, kante za smeće, podvožnjake, biciklističke staze…) u obliku mini-grafita.

Cijela inicijativa rodila se iz promišljanja kako Osijek učiniti toplijim mjestom za život i podignuti raspoloženje naših sugrađana. Ciljevi projekta su: potaknuti mlade da preuzmu ulogu aktivnih građana kroz sudjelovanje u vođenju radionica stvaranja kreativnih poruka i ispisivanja poruka na mjesta u gradu; postići prepoznatljivost grada Osijeka na nacionalnoj razini kao prvi grad u kojem je pokrenuta inicijativa za bolje raspoloženje građana; te uključiti inače marginalizirane skupine (djeca i mladi iz ustanova socijalne skrbi, mladi s invaliditetom, manjine,…) kroz radionice održane u ustanovama i organizacijama koje rade s takvim skupinama.

Projekt se provodio do kolovoza 2012. u Osijeku, a mladi su se u njemu osnažili prvenstveno kroz neformalno učenje te poticanje kreativnosti i poduzetničkog razmišljanja.

Razlog pokretanja projekta: Zbog recesije i lošeg stanja gospodarstva koje se jako očituje u gradu Osijeku, ne začuđuje podatak da su Slavonci uz Zagrepčane najnesretniji ljudi u Hrvatskoj.

Pokazalo je to i istraživanje o nacionalnom indeksu sreće provedeno od strane Agencije Hendal, časopisa Banka i osiguravajuće tvrtke Allianz (2010. godine), gdje su stanovnici istočne Hrvatske među najnesretnijim stanovnicima.

Inspirativne poruke su možda mali korak u rješavanju ovog problema, no uspiju li razveseliti i samo nekoliko građana dnevno, obavile su svoju svrhu.

Upravo ovakvim sitnim stvarima činimo svoj Grad ljepšim mjestom za život.

Možda nećemo uspjeti svakom nezaposlenom ponuditi posao, no možemo ga motivirati da ne gubi nadu i ne odustaje od svojih ciljeva.

Vjerujemo da će Osječani svih dobnih skupina pozitivno reagirati na ovakve akcije i da su svi – od djece osnovnoškolske dobi, do umirovljenika – ciljna skupina na koju rezultati projekta direktno djeluju.

Ovim malim doprinosom mladi, osim osjećaja da su učinili nešto dobro za zajednicu u kojoj žive, ponosno mogu reći da su sudjelovali u kulturnoj akciji koja je Osijek učinila prvim gradom u Hrvatskoj gdje su na zidovima ispisane poruke ovakvog tipa, učinili su Osijek – Gradom dobrih poruka!

Opći cilj projekta bio je podići razinu zadovljstva Osječana i učiniti Osječane ponosnim na svoj grad, kao grad koji je poseban i drugačiji od ostalih hrvatskih gradova, a sve to kroz veliku mobilizaciju mladih kojima je bilo ponuđeno da upravo oni diferenciraju svoj grad i podignu kvalitetu života u Osijeku.

GALERIJA

Vijesti iz projekta

3. svibnja u sklopu projekta “Osijek - Grad dobrih poruka” u Remizi je započelo oslikavanje prvog od dva tramvaja koji će uskoro voziti gradom. ...

Snimanje promotivnog spota za Brezin projekt “Osijek - Grad dobrih poruka”, koji se provodi u okviru europskog programa Obrazovanje i kultura „Mladi na djelu“ i uz potporu Grada Osijeka, započelo je jučer (četvrtak) i to u srcu grada Osijeka (na Trgu Ante Starčevića). ...

Danas je rijetko čuti nešto lijepo i zato Vas pozivamo da zajedno to promijenimo. Učinimo naš grad - Gradom dobrih poruka!...