Odmor od skrbi za stotinjak udomiteljskih obitelji

U suradnji i uz podršku Upravnoga odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije te novoosnovane Županijske službe za udomiteljstvo – Županijske službe Hrvatskoga zavoda za socijalni rad, danas (srijeda) u prostorima Obiteljskoga centra Područne službe Zavoda, Udruga Breza predstavila je aktivnosti i zadatke programa.

O jedinstvenom i sustavnom programu u Hrvatskoj koji se od nedavno provodi u našoj županiji govorila je predsjednica Udruge Breza i voditeljica programa, Suzana Vargović, prof.ped. naglasivši da se kroz program planira uključiti 100-tinjak udomiteljskih obitelji s područja Županije.

– Planirani odmor od skrbi provodit će se kroz organizirane mjesečne aktivnosti – dnevne i vikend programe za djecu i izlete na more tijekom kojih će stručnjaci Udruge organizirati treninge životnih vještina, kreativne radionice i aktivnosti kojima se potiče socijalizacija kao i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena. Također, kroz susrete i druženja udomitelja provodit će se i neformalne edukacije udomitelja u skladu s njihovim potrebama. Sve će se aktivnosti provoditi u Trening centrima Udruge – Čepinski Martinci i otok Iž. Predviđeni program uključuje suradnju s timovima za podršku udomiteljima kako Županijske službe za udomiteljstvo tako i područnih ureda Zavoda s područja naše županije jer oni najbolje znaju prioritete te udomiteljske obitelji i njihove korisnike (djecu) – rekla je S. Vargović.

Predstojnica Županijske službe Hrvatskoga zavoda za socijalni rad, Kristina Leventić, univ.spec.act.soc.mag.iur., istaknula je važnost javno-civilnog partnerstava te ulogu Službe u programu kao podrške u koordinaciji udomiteljskih obitelji jer je važno pružati kvalitetne socijalne usluge i odgovarati na potrebe korisnika.

U program će se uključiti i studenti Studija socijalnoga rada u Osijeku koji će, kako je rekla Gordana Horvat, asistentica, provoditi evaluacijske aktivnosti te biti podrška u realizaciji planiranih aktivnosti što je ujedno i dio praktične nastave koja je važan segment njihova studija.

Tags: